Enea dezvoltă în Iași noua tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți pentru Agenția Spațială Europeană

32
  • Proiectul reprezintă o premieră pentru industria aerospațială europeană
  • Enea va mai dezvolta în centrul de dezvoltare din Iași tehnologii de realitate augmentată și VR pentru industria aerospațială, precum și tehnologii pentru detectarea găurilor negre

 

Enea România dezvoltă, pentru Agentia Spațială Europeană (ESA), aplicații software de compresie a imaginilor obținute din spațiu ce vor fi rulate pe sateliți utilizând, în premieră pentru industria spațială, platformele hardware multi-core ce folosesc cele mai noi sisteme Sparc V8 (LEON) și QorIQ (Freescale). Proiectul este dezvoltat în centrul de cercetare de la Iași și face parte dintr-un program complex lansat de ESA, la care Enea lucrează în parteneriat cu Airbus.

 

În cadrul altor programe pentru industria spațială, Enea România va dezvolta atât tehnologii de realitate augmentată și VR, cât și tehnologii pentru detectarea găurilor negre.

 

Am început colaborarea cu Agenția Spațială în urmă cu 2 ani, când am participat la un proiect pilot de transfer al datelor. În prezent suntem parte din mai multe programe lansate de ESA, colaborăm cu o serie de parteneri consacrați în industria aerospațială europeană și punem bazele unui centru specializat în tehnologii aerospace în Iași”, a declarat Marius Duțu, Country Manager, Enea Services România.

 

Soluția dezvoltată de centrul Enea din Iași va permite compresia imaginilor obținute de sateliți pe platformele multi-core, fără a altera calitatea imaginii. Compresia este esențială atât pentru transmiterea rapidă a imaginilor pe distanțe mari, cât și pentru stocarea acestora. Astfel, algoritmul de compresie va fi folosit la arhivarea imaginilor foarte mari hiperspectrale și multispectrale, fără pierderi de calitate, în conformitate cu standardul ESA CCSDS.

 

În prezent, Enea selectează ingineri pentru a participa la aceste proiecte de cercetare.