Echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază comunicațiile mobile

40

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează că utilizarea echipamentelor electronice neconforme, fără marcaj CE, este ilegală și poate afecta buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobilă.

 

În urma acțiunilor de monitorizare și control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.

 

Ce înseamnă echipament neconform?

 

Echipamentele electronice pentru uz privat precum microfoanele și telefoanele wireless sau corpurile de iluminat cu LED funcționează pe baza undelor radio, în benzi de frecvențe exceptate de la regimul de licențiere, însă numai cu respectarea unor reguli de conformitate. Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplinește un anumit set de cerințe esențiale, cum ar fi, spre exemplu, protecția sănătăţii şi siguranţei utilizatorului sau protecţia privind compatibilitatea electromagnetică și nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio.
În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el afectează funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

 

De reținut

 

Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană. Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz.

 

 

Sancțiuni aplicabile

 

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente și continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.