Doua companii au depus oferte in cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala

18

In cadrul procedurii de acordare a celor cinci multiplexuri de televiziune digitala, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a primit pana la data limita de depunere a candidaturilor doua oferte din partea RCS & RDS S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A.

 

Pana la data de 15 mai 2014 comisia de licitatie va analiza dosarele de candidatura, va decide si va anunta admiterea sau respingerea candidatilor in etapele viitoare ale licitatiei. Ofertele initiale ale companiilor calificate vor fi evaluate de catre comisie pana la data de 22 mai 2014.

 

Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta. In cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

 

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.

 

Pretul de pornire in licitatie pentru fiecare multiplex este de 300.000 euro – taxa minima de licenta stabilita de catre Guvern, la propunerea ANCOM. Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmand sa intre in vigoare incepand cu 17 iunie 2015. Castigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata in urma licitatiei in cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.

 

In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.