Dorin Cocos si Gheorghe Stefan ar fi facut lobby catre Funeriu, Vreme si Boc in scandalul licentelor Microsoft

21

Unul dintre martorii din dosarul licentelor Microsoft sustine ca Dorin Cocos si Gheorghe Stefan ar fi facut lobby in acest sens la fostii demnitari Funeriu si Vreme si la fostul prim-ministru Emil Boc. Este de mentionat ca, recent, Funeriu, Vreme si alti sapte fosti ministri au fost pusi sub acuzare in acest scandal.

 

Informatiile cu privire la tentativele de lobby apar in dosarele procurorilor. Magistratii cer, pe baza acestei probe, dar si a altora, inceperea urmariri penale a persoanelor implicate in acest caz. Actiunile de lobby s-ar fi desfasurat la cererea fostului conducator al Fujistsu România, Claudiu Florica.

 

Catalin Tatomir a fost numit, in 2008, sef al Microsoft si ar fi declarat ca a acceptat functia ca sa se poata ocupa, impreuna cu Claudiu Florica, de reinnoirea contractelor cu privire la licentele Microsoft catre Guvernul Romaniei. Catalin Tatomir a parasit condurecerea Microsoft in 2010.

 

Florica i-ar fi cerut lui Tatomir sa obtina un discount de 65 de procente de ma Microsoft, tinand cont de cantitatea de licente si de faptul ca Guvernul Romaniei mai facuse investitii in astfel de produse ale companiei. Pentru a obtine acest tip de reducere, Florica a cerut MCSI demararea procedurii de licitatie pentru care s-au impus conditii foarte restrictive de participare si s-a eliminat, in acest fel, concurenta. La licitatie s-a prezentat un singur consortiu de firme, detinute direct sau indirect de Claudiu Florica. Consortiul a castigat licitatia, a semnat cu MCSI, iar preturile au fost de aceasta data mult mai mari, pentru a masca mita ceruta de autoritati.

 

Florica a cesionat contractul catre Unicredit Romania si a a incasat suma pentru toti cei trei ani, platind mita ceruta de autoritati prin intermediul unor firme off-shore. Contractul a fost extins in 2011 printr-un act aditional care s-a semnat fara licitatie publica, asa cum ar fi fost normal.

 

La finalul lui 2013, Guvernul s-a hotarat sa achizitioneze licentele din contract, optiune care era disponibila in intelegerea cu Microsoft. Totusi, prin optiunea de inchiriere a licentelor , Guvernul a platit in cei opt ani, mult mai multi bani decat era normal. O parte din acesti bani erau reprezentati de mita. Varianta mai ieftina de cumparare a fost ignorata de autoritati pentru ca nu ar fi reusit sa ascunda diferenta vanzare-cumparare.

 

Un alt martor in acest dosar, implicat direct in procedura de achizitie, sustine ca, incepand cu 2009, administratia publica din Romania nu mai avea dreptul sa foloseasca legal licentele contractate in 2004 si era nevoie de incheierea unui nou contract. Atunci, i-a cerut lui Dinu Pescariu sa gaseasca solutii, iar acesta i-a facut cunostinta cu Dorin Cocos. Martorul a fost invitat in biroul lui Cocos unde mai erau prezenti si Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor si Gheorghe Stefan. Cei trei s-au aratat interesati sa se implice in aceasta procedura, in schimbul unor sume de bani.

 

Sumele pe care Cocos si Stefan le-ar fi primit au fost oferite pentru presiunile pe care acestia le puteau exercita asupra functionarilor publici. Cum rezultatul licitatiei depindea de Gabriel Sandu in mod direct, banii oferiti acestuia pot fi considerati mita.

 

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

 

Πηγή: Mediafax