Dolby lanseaza un nou sistem care sa concureze cu IMAX

30

Dolby a anuntat lansarea unui nou proiect urias care nu se refera la componente audio ci, surprinzator, la lansarea unui competitor pentru sistemul cinema IMAX. Ceea ce a dezvoltat Dolby se numeste Dolby Cinema si este un format de ecran care permite folosirea tehnologiei Dolby Vision la care compania lucreaza de ani de zile.

 

Dolby Vision este o tehnologie care combina materialele video high dynamic range (n.r – sau HDR) cu inca o componenta pe care compania a decis sa o tina secreta deocamdata. Tehnologia HDR este cea care permite afisarea luminii si umbrei asa cum le vedem si in realitate, iar cei de la Dolby merg atat de departe incat afirma ca ceea ce vor sa implementeze “are o rata de contrast mai mare decat orice alta tehnologie existenta in acest moment pe piata”.

 

Dolby planuieste sa isi deschida primul cinema in care sa ruleze Dolby Vision luna aceasta in Olanda, dar va folosi deocamdata proiectoare cu capabilitati 4K, pana cand cele compatibile Dolby Vision vor fi livrate. Cu siguranta ca firma va deschide cinematografe si in Statele Unite, insa deocamdata se afla in discutii cu studiourile din Hollywood.

 

Pentru ca noua tehnologie sa aiba succes, Dolby nu trebuie doar sa convinga cinematografele sa construiasca ecrane compatibile, ci si firmele producatoare de filme sa filmeze in asa fel incat materialul rezultat sa fie compatibil Dolby Vision. Se pare ca una dintre primele companii care ar putea adopta Dolby Vision este chiar Disney.

 

Compania nu a oferit niciun fel de date financiare legate de costurile acestei tehnologii. Totusi, proprietarul cinematografului din Olanda a precizat ca, pentru a viziona un film Dolby Vision, doritorii vor trebui sa plateasca 18 dolari, in locul pretului standard de 12.50 dolari.

 

Πηγή: Engadget