Disney explica de ce animatiile sale 3D sunt atat de realiste

29

Multi dintre cei care au urmarit una dintre recent lansatele animatii Disney s-au intrebat cum reuseste compania sa redea atat de realist imaginile. Disney a oferit recent o explicatie oficiala si a dat detalii despre modul in care motorul de randare Hyperion este folosit in crearea imaginilor.

 

Tehnologia s-a construit in jurul unei tehnici numita “path tracing” (n.r. – urmarirea traiectoriei), o tenhica avansata a razelor de lumina care calculeaza traiectoria acestora dupa ce lovesc un obiect aflat in scena. Pentru a face aceste aproximari, trebuie luate in calcul o serie de variabile printre care materialul din care este facut obiectul. Totul inseamna economisire de timp prin gruparea razelor de lumina care au traiectoria in aceeasi directie, iar acest lucru este important daca ne gandim ca sistemul urmareste milioane de raze de lumina pentru fiecare cadru.

 

In plus, folosirea unui astfel de sistem ajuta si graficienii care nu mai trebuie sa “triseze” atunci cand cadrele pe care lucreaza sunt unele foarte largi, ceea ce le-ar permite sa nu lucreze cu la fel de multa atentie in zonele mai putin vizibile. Tehnologia pe care Disney o foloseste in prezent nu este complet fidela realitatii, insa animatiile pot pacali pentru macar cateva secunde si, in plus, cu siguranta experienta povestii si personajele raman interesante pentru privitori.

 

Iata si un material video care prezinta mai multe detalii despre “path tracing”:

 

 

Πηγή: Engadget