Declarața Ministrului Comunicațiilor cu privire la ‪SEAP‬

28

SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) reprezintă instrumentul tehnic prin care se derulează electronic procedurile de achiziție. În acest context, trebuie adaptat în permanență pentru a reflecta modificările legislative.

 

Reamintim că Noul pachet legislativ privind achizițiile publice a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 23 Mai 2016 și a intrat în vigoare acum 6 zile. Pentru utilizarea corespunzatoare a SEAP este necesară aprobarea și publicarea Normelor de aplicare a noului pachet legislativ privind achizițiile publice. Normele de aplicare urmează a fi aprobate în ședința de guvern din 02.06.2016.

 

 

AADR (Agenția pentru Agenda Digitală a României) a pregătit din timp actualizarea noilor funcționalități ale SEAP, potrivit cerințelor noii legislații privind achizițiile publice. Actualizările sunt în concordanță cu proiectul de norme de aplicare. După apariția normelor se vor putea demara noi proceduri de achiziție conform legislației aprobate. În acest moment se fac testări de funcționalitate pe noul pachet legislativ.

 

Procedurile electronice de achiziție, care sunt în acest moment în desfășurare, se derulează fără impedimente conform vechii legislații. Aceasta înseamnă că sistemul nu este blocat. De asemenea, se vor putea iniția în continuare, publica și atribui cumpărări directe în SEAP, fără ca acestea să sufere modificări.

 

În acest context, orice demarare de procedură de achiziție ce depașește pragul cumpărării directe, conform Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, va putea fi facută după intrarea în vigoare a pachetului de norme.

 

Pentru o bună informare a opiniei publice, reamintim următoarele:

Marius Bostan: „Guvernul Cioloș a fost prevăzător și a pregatit cât mai bine posibil acest moment. Sunt false temerile exprimate de Victor Viorel Ponta. Previziunea este prima funcție a managementului, așa cum știe orice student la studii economice.

 

Hotărârile pregătite să intre în Ședința de Guvern de joi au peste 140 de pagini. Au fost pregatite din timp și parcurg circuitul de avizare legal. În plus au făcut obiectul unei proceduri de preconsultare publică, începând cu 15 ianuarie 2016. Au fost 8 evenimente în care ANAP și AADR au adus la cunoștință noutățile din norme și au preluat propuneri de la autoritățile contractante, ONG-uri, sindicate, patronate, instituții de control și alte persoane interesate. Au fost peste 800 de amendamente integrate.”

 

Πηγή: seap