DEA colecta date personale cu mult timp inainte de NSA

19

Se pare ca uriasul program de supraveghere al NSA nu a fost primul, ci a avut drept model un alt program care a rulat intre anii 1992 si 2013. Potrivit unei publicatii americane, acesta din urma purta numele de USTO si avea drept scop monitorizarea apelurilor tuturor cetatenilor americani pe care le efectuau catre alte tari.

 

Initiativa apartinea Justice Department and the Drug Enforcement Administration (DEA), depart ament care monitoriza cartelurile columbiene care se ocupau cu drogurile si liniile lor de aprovizionare. Programul a fost extins ulterior pentru a acoperi toate apelurile internationale care erau efectuate catre aproximativ 116 tari de pe tot globul. Aceasta initiativa a DEA a fost desfiintata in 2013 ca urmare a dezvaluirilor pe care le-a facut Edward Snowden.

 

Publicatia americana in care au aparut informatiile mai noteaza ca programul DEA a fost prima initiativa a guvernului american pentru a-si monitoriza cetatenii. USTO nu insemna ascultare efectiva a apelurilor, insa se cereau metadatele de la companiile de telefonie, iar aceste date contineau numerele de telefon care au fost apelate, durata apelului si ora la care a fost efectuat. Agentii corelau apoi datele pe care le aveau in legatura cu cartelurile si incercau sa monitorizeze traficul de droguri.

 

Documentele nu includeau nume de persoane si ajungeau printr-o retea privata la agenti, la doar cateva zile de la efectuare. DEA nu a permis niciunei agentii (nici FBI si nici NSA) accesul la date, la inceput. Pe parcurs, insa, situatia s-a schimbat si baza de date a devenit disponibila si altor agentii, in special dupa atentatele de la 11 septembrie.

 

Dupa dezvaluirile lui Edward Snowden si desfiintarea USTO, agentii DEA au inceput sa obtina date despre apeluri mult mai greu. In prezent, agentia este nevoita sa trimita instiintari oficiale zilnic catre companiile de telefonie si sa ceara date doar pentru acele apeluri care au legatura cu cartelurile de droguri.

 

Πηγή: Engadget