Curtea Supremă de Justiție Europeană: spionarea datelor utilizatorilor este ilegală

401

Curtea Supremă de Justiție de la Bruxelles a dat un prim verdict privind sistemele de spionare și reținere a datelor personale ale utilizatorilor de telefonie sau de Internet: încalcă drepturile omului și nu se poate face la nivel național.

Serviciile speciale pot să spioneze și să rețină informații ale unor suspecți, oameni în contact cu rețelele criminale sau de terorism, dar nu toate datele utilizatorilor. Răspunsul este oficial și a fost dat în contextul unui plan britanic de a intercepta toate comunicațiile eletronice. Serviciile britanice beneficiază acum de Investigatory Powers Act, o lege a spionajului care le dă mână liberă. Pe de altă parte, autoritățile britanice nu vor asculta de decizia europeană, ei fiind în plin proces de ieșire din Uniunea Europeană.

Legea britanică le cere operatorilor de telefonie și celor de Internet să rețină datele personale ale utilizatorilor timp de un an și să ofere în anumite situații acces la ele pentru poliție sau servicii secrete. În România fusese discutată o lege similară, dar a fost contestată puternic și nu a fost promulgată. A trecut pînă la urmă o lege care permite numai accesul limitat la anumite informații. Această lege tocmai a fost validată de Curtea Constituțională.

“Urmărirea și reținerea datelor utilizatorilor fără discriminare, punerea lor la dispoziția guvernului, sunt acțiuni ilegale”, spun judecătorii Curții Europene. “Urmărirea generală nu poate fi justificată într-o societate democratică”. De asemenea, pentru a accesa date specifice, anchetatorii au nevoie de aprobarea unei instanțe sau a unei comisii speciale.