Curte de apel: mp3-urile nu pot fi revandute online

32

Vanzarea online a unor mp3-uri cu provenienta legala incalca drepturile de proprietate intelectuala, a decis o curte de apel din New York.

Decizia reprezinta o victorie pentru casa de discuri Capital Records, subsidiara a Vivendi, si o infrangere pentru ReDigi, un site care permite vanzarea de mp3-uri provenite din surse legale.

Capitol a dat in judecata site-ul in 2012 si a castigat procesul. ReDigi a facut apel, sperand sa castige in virtutea doctrinei “prima vanzare”, potrivit careia bunurile vandute intra sub incidenta legilor care protejeaza drepturile de autor doar la prima vanzare. Site-ul a pierdut insa apelul si, cel mai probabil, va fi inchis.

O alta varianta ar fi plata de catre ReDigi a unei sume catre Capitol Records pentru fiecare melodie vanduta.

Intr-o piata in care vanzarile scad an de an, casele de discuri sunt tot mai intolerante cand vine vorba de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala. O femeie din Minnesota, SUA, care a descarcat ilegal muzica de pe internet, a primit recent o amenda de 222.000 de dolari. Jammie Thomas-Rasset trebuie sa plateasca 9.250 de dolari pentru fiecare melodie descarcata si partajata pe serviciul Kazaa. Este vorba de 24 de piese.

 

Πηγή: The Verge