Cum va revolutiona grafenul tehnologia

27

Cea mai comerciala aplicatie demonstrata a grafenului a fost dezvoltata de cercetatorii de la Universitatea Berkeley din California. Potentialul acestui material este covarsitor dar noile casti cu membrana din grafen ar putea fi exact pachetul de prezentare de care materialul avea nevoie pentru a prinde la public.

Primele casti cu grafen, afisate in imaginea de mai sus, nu au un design deosebit dar sursa precizeaza ca ofera o calitate a sunetului comparabila cu cea a unei perechi de Sennheiser. Castile au fost construite in cel mai simplu mod posibil si sunt alcatuite folosind pelicule din grafen cu diametrul de 7mm si grosime de 30nm pentru membrane si doi electrozi din SiO2 pentru generarea vibratiilor foitei de grafen. Cei de la Berkelei au reusit sa egaleze de la prima incercare performantele unor casti profesionale datorita proprietatilor grafenului, acesta fiind deosebit de rezistent, chiar si in comparatie cu otelul. Vibratiile castilor actuale trebuiesc amortizate pentru a nu se rupe in timp ce grafenul rezista si reproduce sunet de inalta calitate fara a necesita optimizari sau dispozitive.

Cei de la Gizmodo au alcatuit si un catalog cu posibilele aplicatii ale grafenului. Telecomunicatii la viteze fara precedent (Upload de 1 Terabit/s), incarcarea bateriilor in doar 5 secunde, filtre pentru substantele radioactive sau osmoza inversa, ecrane teoretic indestructibile ce folosesc grafenul pe post de semiconductor sau baterii pe baza de grafen sunt doar cateva din potentialele utilizari, studiate in prezent.

Πηγή: gizmodo