Cu ajutorul scanarii laser, copacii pot fi taiati mai responsabil

54

Pamantul ar avea la momentul actual aproximativ trei trilioane de copaci, fiind o resursa atat de mediu, cat si economica pentru noi, de aceea modul in care acestia sunt folositi ar trebui facut mai cu grija. Si aici ne referim la taierea lor.

 

Lasand la o parte defrisarile ilegale si abuzive impotriva carora ar trebui sa luptam atat cat putem, 20% din copacii defrisati legal, speram si responsabil, sunt risipite pentru ca nu indeplinesc normele necesare scopului defrisarii, ei fiind apoi reciclati in cel mai bun caz. Astfel, lemnul comercial poate fi strans din cat mai putini copaci taiati.

 

Pentru evitarea acestei risipe, compania irlandeza Treemetrics a creat LIDAR, un sistem de scanare cu laserul a copacilor, inainte ca acestia sa fie taiati, pentru a vedea daca sunt potriviti scopului taierii, pentru a se folosi cat mai mult din masa lor lemnoasa fara a se mai risipi. Aceasta scanare laser se poate face si din aer, cu ajutorul dronelor sau al satelitilor, pentru a oferi o dimensiune in plus maparii forestiere, dimensiunea interiorului copacilor, al sanatatii si puterii lor, inainte ca acestia sa fie taiati. Acest sistem ar trebui sa fie implementat de agentiile forestiere care din taiat nu se pot opri, dar care pot taia mai responsabil.

Πηγή: engadget