Cu ajutorul hackerilor, noua agenti bursieri americani au obtinut profit de 100mil dolari la bursa

18

Timp de cinci ani un grup format din agenti bursieri americani si hackeri ucraineni au sustras documente ce prezentau rezultate financiare inante ca acestea sa fie facute publice.

 

Informatiile astfel obtinute inlaturau riscul speculatiilor si i-au ajutat pe agenti sa obtina un profit de aproximativ 100 milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor grupul si-a inceput activitatea in februarie 2010. Agentii bursieri le indicau hackerilor documentele cautate, iar cei din urma primeau comision in functie de valoare informatiilor. Hackerii au creat chiar si un video tutorial care ii instruia pe agentii bursieri sa vizualizeze documentele sustrase. In decursul celor cinci ani au fost extrase 150.000 de comunicate de presa (rezultate financiare) din retelele de distributie Business Wire, Marketwired si PR Newswire.

 

Din cei noua cetateni americani acuzati ca au folosit abuziv informatii confidentiale pentru a obtine profit ilicit in valoare de 30 milioane de dolari, cinci au fost arestati in cursul zilei de marti, iar pentru patru au fost emise mandate de arest internationale.

 

Intr-un proces conex, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) a pus sub acuzare 17 persoane si 15 corporatii din New York, Cipru, Franta, Malta si Rusia care au obtinut profit ilicit in valoare de 100 milioane de dolari.

 

Cu toate ca cele trei canale de distributie a rezultatelor financiare nu au fost acuzate ca ar fi savarsit vreo infractiune, autoritatile americane au declarat ca, prin pasivitatea cu care a fost tratata securitatea informatiilor si faptul ca au ignorat in mod repetat avertismentele, au dat dovada de “cooperare”. In aceste conditii, scurgerile de informatii ar putea periclita increderea pe care o au companiile in Business Wire, Marketwired, PR Newswire si ar putea duce la incetarea acordului prin care le sunt furnizate comunicate de presa inainte de a fi facute publice.

 

Πηγή: reuters