Constructia celui mai mare telescop din lume a fost aprobata

24

Proiectul celui mai mare telescop din lume a fost aprobat si va deveni realitate. European Southern Observatory a anuntat ca a dat unda verde pentru inceperea construictiei in Chile. Acest lucru inseamna ca pana in 2025 vom avea acces la telescopul numit European Extremely Large Telescope.

 

“Decizia luata de Consiliu inseamna ca telescopul poate fi construit. In acest moment se aduna o forta de lucru majora pentru E-ELT (n.r – European Extremely Large Telescope) si totul poate merge conform planului”, a declarat directorul general al European Southern Observatory.

 

Telescopul va fi construit in Chile, pe varful unui munte numit Cerro Armazones, in Desertul Atacama. Proiectul a fost pentru prima data aprobat in iunie 2012, dar constructia putea incepe abia dup ace 90% dintre cheltuieli au fost asigurate. Aprobarea pe care proiectul a primit-o recent se refera doar la prima faza de constructive, iar Consiliul va aproba si faza a doua, dupa ce se va face rost de fondurile financiare necesare.

 

Acest telescop “va fi cel mai puternic dintre telescoapele extrem de mari existente in acest moment”, a mai spus oficialul Consiliului. Odata construit, telescopul de pe varful Cerro Armazones va avea o apertura de 39 de metri, ceea ce inseamna ca specialistii vor putea studia exoplanete de marimea Terrei, dar si galaxiile aflate in apropiere. “Urmatorii cativa ani vor fi extrem de palpitanti”, a adaugat oficialul.

 

Πηγή: The Verge