Companiile mari pierd în medie 4 milioane de dolari în urma unui atac cibernetic

- Adrian Ungureanu
962

Vremurile romantice ale hacking-ului au apus de mult. Hackerii nu mai întreprind atacuri cibernetice şi nu mai produc viruşi doar pentru că pot, pentru că vor să-şi demonstreze talentul în tehnologia informaţiei, iar activitatea lor nu mai poate fi descrisă ca un fenomen de huliganism cibernetic.

Am intrat de mult în etapa în care hacking-ul este o activitate bănoasă. O adevărată afacere. În care se învârt foarte mulţi bani şi care cauzează pierderi masive de bani în rândul companiilor şi organizaţiilor mari.

Potrivit, directorului general al Cisco România, Dorin Pena, prezent la evenimentul Cluj Connecting Day, “costul mediu al unui atac cibernetic este de 4 milioane de dolari”. “Însă, nu toate atacurile sunt într-o marjă de 2 până la 5 milioane de dolari. Sunt atacuri care creează un impact de mii de dolari sau atacuri de zeci de milioane de dolari. Problema este că impactul devine din ce în ce mai mare, pentru că suprafața în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai vastă”, a explicat Pena.

Oficialul Cisco România a mai spus că principalele obstacole în asigurarea unei securități a datelor sunt: bugetul alocat, compatibilitatea soluțiilor folosite, lipsa de personal specializat și complexitatea soluțiilor utilizate. „Peste 50% dintre organizații folosesc între 6 și 50 de furnizori de solutii de securitate”, a subliniat acesta.