Companiile europene, amenintate cu pierderea datelor din cauza dispozitivelor mobile folosite la munca

8

Samsung Electronics Co a publicat un studiu care releva faptul ca o treime dintre organizatiile cu cel putin 1.000 de angajati au raportat pierderi ale datelor clientilor ca o consecinta a discontinuitatii in securitate cauzate de folosirea dispozitivelor mobile personale la serviciu.

Samsung a realizat o cercetare cu 490 de persoane de decizie in functii de CIO (Chief Information Officer) si IT din cadrul organizatiilor europene cu mai mult de 1.000 de angajati si a constatat ca mai mult de jumatate dintre acestia au implementat o politica formala (31%) sau informala (21%) de BYOD, cu rate regionale de implementare intre 43% (Germania) si 70% (Italia). in Marea Britanie, 56% dintre organizatiile cu cel putin 1.000 de angajati sunt promotoare a trendului BYOD.

Doar 4% dintre factorii de decizie CIO si IT care folosesc o politica pro-BYOD au declarat ca nu au avut vreo problema de securitate in ultimii doi ani si aproape toti (93%) din cei 490 de directori din cercetare si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste impactul dispozitivelor mobile asupra securitatii, incluzand telefoane inteligente, tablete si laptop-uri folosite in cadul companiilor.

La nivel european, cel mai mare nivel de ingrijorare este in Spania, unde 70% dintre organizatiile cercetate sunt in mod semnificativ ingrijorate in privinta securitatii companiei lor din cauza dispozitivelor mobile folosite la munca, in comparatie cu situatia Frantei, cea mai putin ingrijorata tara, unde 36% dintre cei chestionati au raporat, totusi, ca sunt semnificativ ingrijorati in privinta securitatii.

In ciuda recunoasterii pe scara larga a amenintarilor la adresa securitatii in cazul BYOD, doar una din cinci organizatii (22%) cu o initiativa pro-BYOD dintre cele analizate si-a actualizat (14%) sau planuieste sa-si actualizeze (8%) politica de securitate.

Cu toate acestea, daca este bine gestionata, politica BYOD poate genera beneficii semnificative: organizatiile care au implementat o politica BYOD au raportat reduceri cu pana la 17% a facturilor pe comunicatii – echivalentul a 7 milioane euro per companie.   In plus, 46% dintre organizatiile cu o politica pro-BYOD au raportat o crestere a angajamentului angajatilor ca o consecinta BYOD, fapt ce se traduce in cresterea productivitatii cu 40%.