Comisia Europeana investigheaza contractele incheiate intre Apple si operatorii telecom

29

Potrivit celor de la Financial Times, Comisia Europeana cerceteaza contractele incheiate de compania Apple cu furnizorii de servicii telecom. Ancheta nu este inca oficiala dar, sursa a intrat in posesia unui chestionar al Comisiei Europene, trimis mai multor operatori, in care companiile sunt intrebate daca Apple conditioneaza furnizarea dispozitivelor iPhone.

Operatorii sunt intrebati daca Apple impune un numar minim de iPhone-uri comandate sau daca cere garantia operatorilor ca iPhone-urile nu vor primi subventii mai mici decat telefoanele companiilor concurente. In chestionarul de 9 pagini companiile sunt indemnate sa mentioneze daca au sesizat anumite restrictii aplicate de Apple telefoanelor sale, restrictii ce ar putea limita compatibilitatea acestora cu anumite retele 4G.

Exista indicii ca anumite functii, de pe anumite dispozitive Apple, sunt dezactivate in unele tari membre ale Uninii Europene/Spatiului Economic European. Daca acest lucru se confirma, poate constitui o incalcare a legislatiei [antimonopol].”, citeaza Financial Times.

Recent, mai multi membrii executivi ai companiilor europene de telecomunicatii si-au exprimat dezacordul in legatura cu politica Apple. Compania americana impune clauze contractuale prin care isi rezerva un control strict asupra vanzarilor si a strategiilor de marketing pe care operatorii au dreptul sa le foloseasca, in special in cazul dispozitivelor proaspat lansate.

Operatorii pot returna chestionarele completate pana pe 17 Iunie.

Πηγή: Financial Times