Coloana vertebrala artificiala flexibila le-ar putea permite celor afectati de paralizie sa se miste

21

Medicii viseaza de ani de zile sa poata ajuta pacientii afectati de paralizie sa se miste prin intermediul unor implanturi care sa stimuleze nervii din coloana vertebrala. Pana acum, insa, tehnologiile existente nu erau prea eficiente si provocau leziuni sau inflamatii la nivelul nervilor.

 

Totusi, acest lucru s-ar putea schimba, pentru ca un grup de cercetatori elvetieni pare sa fi gasit o solutie. Echipa a creat un implant flexibil numit e-Dura care combina electrozi flexibili (facuti din platina si silicon), cu niste canale construite din aur si micro-canale create special pentru fluide, pentru a oferi atat impulsuri electrice si chimice, dar si substante chimice, pentru a imita miscarea coloanei fara sa fie nevoie de frecare. Cobaii paralizati in cadrul testelor de laborator au putut sa isi reia functia motorie in cateva saptamani si au putut purta implantul chiar si doua luni.

 

Desigur, va mai dura ceva pana cand implantul flexibil e-Dura va ajunge sa fie testat pe oameni si va ajunge efectiv un tratament la care sa avem acces in spitale. Un astfel de implant ar putea trata epilepsia si boala Parkinson, dar ar putea si sa reduca durerea cronica in cazul a numeroase afectiuni. Asta nu inseamna ca e-Dura este un antidot, dar ar putea actiona ca o metoda care sa ajute oamenii in cauza sa isi recapete mobilitatea fara a fi nevoie sa poarte alte dispozitive cum ar fi exoscheletele.

 

Iata si un material video care prezinta acest implant spinal:

 

 

Πηγή: Engadget