Cinci elevi romani participa in acest an la Intel ISEF, cea mai mare competitie preuniversitara de stiinta si inginerie din lume

21

Cinci elevi romani din Bucuresti, Solca si Suceava vor participa la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai ampla competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor. Competitia va avea loc in perioada 10 – 16 mai la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iar premiile puse in joc depasesc 5 milioane de dolari.

 

Anul trecut Ionut Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a castigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tanar om de stiinta sub 18 ani din 2013. El a castigat cu masina low-cost fara sofer, un proiect inovator romanesc dezvoltat pentru a ajuta intreaga umanitate.

 

In 2014, sansa Romaniei la Intel ISEF este reprezentata de Octavian Coca si Stefan Dascalu din Suceava, Daniel Cosovanu din Solca, Stefan Iov si Alexandru Glontaru din Bucuresti. Cei cinci elevi sunt insotiti de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. Ei vor concura cu peste 1.700 de elevi din peste 70 de tari, regiuni si teritorii din toata lumea.

 

Elevii Octavian Coca si Stefan Dascalu de la Colegiul National „Petru Rares”, Suceava, participa in acest an la Intel ISEF cu un proiect ce isi propune sa trateze, prin joaca, afectiuni precum ADHD (Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica). Aceasta afecteaza aproximativ 5% dintre copii, fiind o importanta problema socio-psihologica.

 

Elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomsa Voda”, Solca, judetul Suceava, Daniel Cosovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu polueaza, si care poate fi folosit pentru incalzirea locuintelor. Proiectul sau ”Generator Solar de Aer Cald: Constructie si Aplicabilitate” consta in realizarea unor panouri solare ce reutilizeaza dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la incalzirea unei incinte. Panoul reprezinta o alternativa pentru incalzirea locuintei in timpul zilelor senine sau partial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate inlocui combustibilii fosili des folositi pentru incalzirea camerelor dintr-o locuinta atata timp cat soarele este prezent pe cer. Generatorul nu polueaza, nu consuma energie electrica si poate fi realizat cu costuri mici, reprezentand o investitie importanta pentru orice persoana ce doreste sa protejeze mediul inconjurator facand in acelasi timp economii.

 

Statisticile indica pentru ultimii 10 ani un numar de peste 800.000 de persoane decedate la nivel mondial si pierderi de materiale de milioane de dolari ca urmare a seismelor, principala cauza fiind prabusirea cladirilor. Solutiile actuale de protectie a cladirilor la cutremure au costuri ridicate, facandu-se deseori compromisuri ce duc la o protectie scazuta, mai ales in tarile sarace.

 

In baza acestor statistici, doi elevi din clasa a XI de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti, Stefan Iov si Alexandru Glontaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea in constructia cladirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de gradina. Cei doi elevi sustin ca acest tip de adeziv este o solutie in problema pierderilor umane si materiale cauzate de seisme, fiind ieftina, ecologica si usor de aplicat. Rigidizarea la socuri, vibratii si umiditate confera adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate si puterea de penetrare a adezivului mentin peretii intregi chiar daca se descompun la nivel aproape microscopic.

 

Castigatorii Intel ISEF 2014 vor fi anuntati pe 16 mai.