China va sterge 60.000 de conturi de utilizatori din cauza username-urilor nepotrivite

18

China va innaspri si mai mult controlul asupra numelor prezente pe internet, incepand cu 1 martie. Guvernul a inceput deja sa stearga o serie de conturi care nu se incadreaza in normele oficiale.

 

Companiile de internet chineze au sters deja aproximativ 60.000 de conturi despre care se crede ca incalcau regula numele real/username pe care au instituit-o autoritatile. Cyberspace Administration of China (CAC) a declarat ca numele de utilizatori erau fie nocive (de exemplu “Come Shoot Guns”), fie aveau o forma care ar putea pacali ceilalti utilizatori care ar putea crede ca interactioneaza cu entitati media sau chiar cu guvernul (de exemplu “Buy License Plates”).

 

Potrivit Wall Street Journal, printre companiile care au avut probleme in acest sens se numara Alibaba, gigantul de tehnologie Tencent, versiunea chinezeasca a Google Baidu si platforma de social media Weibo. Baidu a raportat ca a inchis 23.000 de conturi pentru ca username-urile erau vulgare sau se foloseau imagini avatar cu conotatii sexuale. Weibo a eliminate 5.500 de conturi care promovau terorismul si viziunile unei grupari islamice. Tencent a sters si ea conturi de social media si mesaje instant pentru ca promovau jocurile de noroc, armele de foc sau alte elemente interzise.

 

Cyberspace Administration of China (CAC) nu a precizat daca au existat si conturi eliminate pentru ca utilizatorii au folosit alte nume decat cele reale. Totusi, site-urile au inceput sa ceara utilizatorilor sa isi foloseasca numele reale si informatii valide, iar noile reguli intra oficial in vigoare pe 1 martie. Primul utilizator de internet care a devenit blogger in China acum mai multi ani a declarat pentru Wall Street Journal ca este de parere ca noile reguli incalca grav libertatea de inovare si exprimare.

 

Πηγή: Engadget