China va adopta in totalitate sistemul de operare Linux pana in 2020

34

China a dezvaluit ca planuieste sa adopte in totalitate o versiune de sistem de operare Linux aprobata de Guvern, pana in anul 2020. In acest an, China a sustinut ca sistemul de operare Windows 8 poate fi folosit pentru spionaj si a inceput sa dezvolte o versiune proprie de Linux, bazata pe o incercare mai veche de a dezvolta un sistem de operare asemanator Ubuntu, numit Kylin.

 

Se pare ca sistemul de operare bazat pe Linux pe care chinezii vor sa il adopte se va numite “NeoKylin” si va fi instalat curand pe o serie de laptopuri Dell care se vand pe acea piata. S-a confirmat ca profesorul Ni Guangnan de la Chinese Academy of Engineering a dezvoltat un program care a fost aprobat de autoritatile chineze si va inlocui sistemele de pe toate serverele din China si de pe alte dispozitive.

 

Planul celor din China este sa inlocuiasca dispozitivele cu sistem de operare Windows la o rata de 15% pe an in viitorii cinci ani. “Noi numim aceasta miscare o dewindowsizare”, a declarat profesorul Ni Guangnan pentru un site. In acest an, Ni Guangnan a infiintat China Information Terminal Operating System Alliance, un grup de companii de tehnologie chineze care are drept scop sa reduca influenta pe care o au sistemele de operare straine pe teritoriul tarii. “Intr-un final, ma astept ca cele 15 sisteme de operare existente in acest moment pe piata sa se reduca la unul sau doua”, a precizat Guangnan.

 

Aceasta decizie vine la putin timp dupa ce Microsoft a fost acuzata de actiuni care pot facilita scurgerea de date din China si a fost supusa unor investigatii ale autoritatilor. De altfel, divizia din China a Microsoft a fost responsabila de faptul ca informatii despre Windows 9 au ajuns pe internet inainte ca sistemul sa fie lansat.

 

Πηγή: The Inquirer