Cercetătorii MIT caută o soluţie de conectare wireless a căştilor VR la calculatoare

31

Deşi există soluţii de realitate virtuală mobile creată de producătorii de terminale mobile, experienţa cu adevărat impresionantă vine totuşi de pe calculatoare pe care pot fi rulate aplicaţii mult mai complexe, datorită hardware-ului superior faţă de cel de pe platformele mobile.

 

Pentru a transmite datele de pe un calculator într-un headset VR este nevoie cabluri, ce pot fi periculoase pentru o persoană care se învârte într-o cameră, practic, legat legat la ochi. Dezvoltatorii de tehnologii VR au venit cu ideea de calculator care poate fi cărat în spate, dotat cu acumulatori, dar aceasta nu este cea mai bună soluţie. Cel puţin nu cea mai comodă. Din păcate o variantă fără fir pentru căştile dedicate calculatoarelor, cum ar fi Oculus Rift, nu există.

 

În aceste condiţii cercetătorii din cadrul Laboratorului de Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială din cadrul Massachusetts Institute of Technology, cunoscută mai bine pentru acronimul său MIT, vor să găsească o soluţie wireless fără compromis pentru căştile VR.

 

Aceştia lucrează cu un prototip numit MoVR, care primeşte informaţii de la un trasmiţător special creat, care este conectat fizic la calculatorul pe care rulează aplicaţia VR. Transmisiunea de date se face pe frecvenţe radio foarte ridicate, de peste 6 Gbps, pentru a genera viteze de transfer destul de mari care să permită transmiterea simultană a două stream-uri video de înaltă definiţie către casca VR. Problema undelor radio de frecvenţe foarte înalte este aceea că nu pătrund foarte bine prin obiecte. În acest caz şi simpla mişcare a mâinilor sau rotirea capului în direcţia opusă poziţiei transmiţătorului ar putea bloca transmisia de date către căştile VR şi prin urmare ar putea afecta experienţa utilizatorilor. Cu alte cuvinte, la ora actuală este posibilă conectarea wireless, dar doar cu compromisuri. Tehnologia VR este însă una sensibilă pentru că vorbim de nişte ecrane de înaltă definiţie care stau la câţiva centimetri de ochii utilizatorului. Nefuncţionarea în parametrii corespunzători poate duce la ameţeli, la afectarea vederi, lucruri ce ar trebui evitate.

 

Soluţia luată în calcul de echipa de la MIT ar fi acela de a instala şi o “oglindă” wireless care să reflecte la aceeaşi calitate semnalul venit de la transmiţătorul dedicat, astfel încât semnalul să fie la aceeaşi calitate indiferent de poziţia corpului utilizatorului.

 

O altă problemă ar fi şi aceea că nu ar fi foarte recomandat să stai într-un câmp radio cu asemenea frecvenţe. Şi aşa sunt atâtea subiecte legate de influenţa telefoanelor mobile care lucrează pe frecvenţe mult mai joase, iar tot mai multe organizaţii atrag asupra efectelor negative ale radiaţiilor generate de acestea.

 

Πηγή: engadget