Cercetatorii de la Caltech au realizat cipuri care se repara singure

19

O echipa de cercetatori de la California Institute of Technology (Caltech) sustine ca a reusit sa dezvolte cipuri care se repara singure. Acestea vor putea fi folosite in computere personale, tablete si smartphone-uri.

Oamenii de stiinta sustin ca au distrus, cu ajutorul unui laser puternic, parti din cipurile dezvoltate si ca acestea au reusit sa se repare in mai putin de o secunda, functionand din nou la parametri (aproape) ideali. Senzorii din cipuri au ocolit zona afectata, folosind partile intacte ale dispozitivelor la o intensitate mai mare sau, in ultima instanta, rutand sarcinile spre alte componente ale sistemului (alte cipuri) capabile sa le desfasoare.

Ali Hajimiri, profesor de inginerie electrica la Caltech, sustine ca echipa sa a distrus jumatate dintr-un cip care controla un amplificator de sunet. Acesta si-a revenit si a permis functionarea sistemului la fel ca inainte.

Cipurile care se repara singure sunt ceva extraordinar. Electronicele de astazi folosesc mai multe cipuri (de exemplu un smartphone include cipuri precum procesorul si cele de grafica, Wi-Fi, semnal s.a.). Este de ajuns sa se arda unul pentru ca dispozitivul respectiv sa nu mai functioneze sau sa fie aproape de neutilizat.

Nu vom vedea astfel de dispozitive in electronicele din urmatorii ani, deoarece implementarea lor ar fi extrem de costisitoare. Insa, la un moment dat, cipurile care se repara singure vor fi un standard in dispozitivele electronice.

Πηγή: Computerworld