Cercetatorii au reusit sa construiasca un transistor de silicon cu grosimea de doar 1 atom

29

Se pare ca grafenul nu mai este cel mai inovator material din lume, iar noul nano-material la moda silicenul. Cercetatorii au reusit sa construiasca primul transistor din lume facut dintr-un material care are la baza siliconul. Tranzistorul are o grosime de doar un atom si ar putea fi cel care va alimenta dispozitivele electronice ale viitorului.

 

Spre deosebire de grafen, noul material este mult mai interesant pentru cercetatori sau cei din domeniul IT pentru ca poate forma “santuri de banda” necesare tranzitorilor, fapt care ar putea duce la o performanta sporita, dar un consum mai mic de energie. Descoperirea a fost surprinzatoare, chiar daca tranzistorul nu a functionat decat doar cateva minute, fiind foarte instabil.

 

Totusi, pana de curand, silicenul a fost doar un material la nivel teoretic si nimeni nu se astepta ca un transistor sa fie construit prea curand din acest material. Totusi, echipa de cercetatori a reusit prin condensarea unui strat de doar un atom grosime intr-un bloc de argint, in vid, apoi sigilandu-l cu alumina. Dupa aceasta operatiune, au desprins silicenul de pe blocul de argint, dar au fost pastrate straturi de protectie foarte subtiri facute din argint si alumina. Daca se razuiau mici parti din stratul de argint rezulta un transistor rudimentar, dar functional.

 

Pe termen scurt, cercetatorii isi propun sa creezee procesoare care sa se bazeze pe aceasta tehnologie si sa fie functionale mai multa vreme. Totusi, trebuie retinut in calea atingerii acestui obiectiv sunt inca multe obstacole, cum este faptul ca silicenul este un material extrem de instabil. Desigur, deocamdata dezvoltarea se afla la inceput, insa exista sanse ca aceasta descoperire sa duca la o noua era a gadget-urilor.

 

Πηγή: Engadget