Cel mai nou virus Facebook si Yahoo Messenger infecteaza in masa petrecerile de socializare

19

La orice petrecere trebuie sa fie un neinvitat care incearca sa strice distractia, iar acum ca aceste party-uri sunt dominate de activitati pe smartphone, este de ajuns ca un singur prieten sa fie infectat de acest intrus, pentru ca apoi sa suferiti toti. Nu este vorba de o boala contactata iresponsabil, ci de un virus care traieste pe Facebook si pe Yahoo Messenger. 

 

Dupa cum anunta Bitdefender, sute de sisteme au fost infectate cu cel mai recent troian de mesagerie instanta care intra in conversatiile voastre virtuale in cel mai politicos mod posibil, ba chiar foloseste si versete biblice pentru decriptarea datelor. Odata aflat intr-un mediu propice, virusul incepe sa iti urmareasca activitatea din browser si sa colecteze informatii personale despre tine. Nu e ca si cum nu esti expus la asta pe toate retelele de socializare, dar cand e vorba de un virus si de ceva asupra caruia nu ti-ai dat acordul, incepi sa te panichezi.

 

Astfel, virusul obtine accesul la listele tale de contact, se extinde prin mesageria instanta a Facebook si prin Yahoo Messenger, de la un prieten la altul. Te intreaba politicos daca este ok sa posteze niste poze, ascunde o parte din datele criptate printre versete biblice, iar pentru mai multa credibilitate, URL-urile ce urmeaza intrebarii apartin unor servicii de stocare precum Dropbox sau Fileswap, utilizate frecvent pentru distribuirea de fotografii si fisiere.

 

virus_Romania

 

Daca accesezi link-urile, virusul intra in sistem, creeaza un fisier cu un nume oarecare si cu extensia ”exe”, iar in procesul de instalare apare o caseta cu mesajul “Aceasta aplicatie nu este compatibila cu versiunea de Windows pe care o folositi. Verificati informatiile de sistem ale calculatorului pentru a vedea daca aveti nevoie de o versiune x86 (32-bit) sau x64 (64-bit) a programului, iar apoi contactati furnizorul de software.”

 

virus

 

Bitdefender blocheaza acest virus, insa mai putin de jumatate dintre solutiile de securitate listate de Virus Total fac asta. Daca ai un antivirus bun, politetea virusului nu are nici un efect.

 

In mai 2013, un virus similar a infectat mii de utilizatori de Facebook din intreaga lume. Virusul Dorkbot parea o imagine, dar era de fapt un fisier executabil capabil sa spioneze activitatea din browser si sa colecteze date personale. In ultima saptamana a fost semnalata o crestere a infectiilor in tari precum Romania, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franta, Danemarca, iar in Romania, numarul detectiilor inregistrate in ultima saptamana este de peste 700.