Cel mai mare avion din lume va efectua zboruri de proba in 2016

22

Co-fondatorul Microsoft Paul Allen a inceput in 2011 un proiect pentru a construi cel mai mare avion din lume, in colaborare cu alti cativa parteneri printre care si Elon Musk. Aeronava se va numi Stratolaunch si se afla deja in constructie la Mojave Air and Space Port din California.

 

Este de asteptat ca primele zboruri de proba sa aiba loc in 2016. De notat este ca Allen nu a decis constructia avionului doar pentru a intra in Cartea Recordurilor – scopul principal al Stratolaunch este sa efectueze lansari ale rachetelor care duc satelitii pe orbita. Aceste genuri de lansari permit rachetelor sa ajunga pe orbita, indiferent de vreme, si vor duce si la o economisire de combustibil intrucat nu va mai fi nevoie ca ele sa decoleze in mod traditional. Zborurile cu Stratolaunch pot fi efectuate de mai multe ori, iar specialistii pot alege cele mai potrivite locuri pentru lansarea rachetelor purtatoare de sateliti.

 

O companie numita Scaled Composites este insarcinata sa construiasca avionul folosind doua avioane Boeing 747. Dupa ce va fi gata, Stratolaunch va avea o anvergura a aripilor de aproximativ 117 metri, ceea ce inseamna cu 34 de metri mai mult decat cea a unui Airbus A380. Pentru a putea decola, Stratolaunch va avea nevoie de o pista de aproximativ 3.6 kilometri, iar asta inseamna o lungime mare, daca tinem cont ca majoritatea avioanelor comerciale au nevoie de piste intre 2 si 2.5 kilometri pentru a putea decola.

 

Paul Allen si restul echipei care se ocupa de acest proiect spera ca Stratolaunch va face calatoriile in spatiu ceva mai accesibile si ca aceste zboruri vor deveni ceva obisnuit. Iata si un material video de prezentare:

 

 

Πηγή: Engadget