Cea mai mare teamă a IT-iştilor români pentru următorii 3 ani este securitatea cibernetică

26

Cea mai mare provocare pentru departamentele IT ale companiilor în următorii trei ani o reprezintă securitatea, relevă studiul Cisco Connect Digitalization Survey. Astfel, 66% dintre respondenți indică securitatea și managementul riscului ca fiind în top pe agendele departamentelor de IT, urmate de creșterea rapidă a traficului (40% dintre respondenți), digitalizare și cloud computing, indicate fiecare de un procent de 34% dintre respondenți. O treime dintre cei chestionați au semnalat nevoia reducerii costurilor ca unul dintre principalii factori care vor afecta deparatmentul IT.

 

Conform studiului, 87% dintre respondenți se declară foarte preocupați de securitatea IT a companiei în care lucrează și 12% relativ preocupați. În prezent, companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt constant expuse riscului unui atac cibernetic și principala provocare pentru ele este de a identifica rapid, de a izola și de a diminua efectele atacului. Cu toate acestea, doar 14% dintre cei chestionați indică securitatea ca fiind un obstacol în calea digitalizării companiei din care provin.

Pe măsură ce digitalizarea se face tot mai resimțită și totul se conectează, datele devin cel mai important capital al unei companii sau țări. Abilitatea de a securiza datele și de a le utiliza pentru a oferi servicii pe baza lor consituie un factor de succes. Chestionați asupra impactului pe care digitalizarea îl va avea asupra companiilor lor, 51% anticipează un impact major, în timp ce 33% se așteaptă ca strategia de business să le fie afectată de acest trend într-o oarecare măsură în următorii 1 până la 3 ani.

 

Conform estimărilor profesioniștilor IT prezenți la Cisco Connect, verticalele de piață în care digitalizarea este cea mai prezentă sunt telecom (42%), urmat de sistemul bancar (38%) și tehnologie (32%). Un procent similar de respondenți întrevăd impact al digitalizării în educație (26%), industria auto (24%) și sănătate (23%).

 

La capitolul obstacole în calea digitalizării, cei mai mulți, (29%) au identificat lipsa bugetelor, 24% lipsa de informare asupra felului în care digitalizarea i-ar putea ajuta și doar 9% infrastructura IT precară.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2016 în rândul a 250 specialiști IT din companii private și instituții publice din România, prezenți la evenimentul Cisco Connect 2016.