Ce fac părinţii pentru a-şi proteja copii de pericolele online

- Adrian Ungureanu
416

Pentru a înțelege mai bine rolul părinților în protejarea copiilor de potențiale amenințări – atât fizice, cât și online – Kaspersky Lab și profesorul David Smahel (Universitatea Masaryk) au realizat o cercetare în Cehia. Aceasta a arătat că, de regulă, mamele preiau rolul principal în ceea ce privește protejarea copiilor în mediul offline, iar tații se ocupă de securitatea digitală. În plus, mamele sunt mai înclinate să se teamă de orice posibil pericol care le-ar putea afecta copiii și tind să ia măsuri pentru a-i proteja.

Ambii părinți se tem de pericolele fizice cel mai mult – de exemplu, că cei mici ar putea să se rănească (76% dintre mame, 58% dintre tați); apoi, sunt îngrijorați în legătură cu performanțele școlare (69%, respectiv 63%). Al treilea motiv de îngrijorare este că alți copii ar putea să le facă ceva rău (66% și 60%). După cum se vede, mamele se tem mai mult decât tații, mai ales de aceste trei lucruri.

Foarte interesant, nivelul de îngrijorare manifestat de mame și de tați este mai mult sau mai puțin similar atunci când vine vorba de probleme cu Internetul. Ambii părinți se tem că cel mic va petrece prea mult timp online – 62% dintre mame și 60% dintre tați. În același timp, sunt mai puțin îngrijorați că aceștia ar putea să contacteze persoane străine pe Internet – 41% dintre mame și tați și-au exprimat această temere. De asemenea, ambii părinți se tem mai mult de problemele aduse de Internet pe măsură ce copilul crește – ei cred că aceasta este o problemă mai puțin importantă pentru copiii mici.

În ceea ce privește reducerea riscurilor, părinții își asumă aproximativ aceeași responsabilitate pentru asta – și pentru toate problemele menționate. Totuși, mamele se simt mai responsabile în legătură cu prietenii copilului lor (41%), cu locul unde merge după școală (38%),  cu ocupațiile copilului în timpul liber (36%) și cu modul în care cel mic își cheltuiește banii (37%). Tații sunt mai frecvent singurii responsabili de problemele privind Internetul: să prevină contactul cu persoane străine în mediul online (10%), să se asigure că nu văd site-uri cu un conținut neadecvat (14%) și să prevină cyberbullying-ul.