Câţi bani cheltuie utilizatorii de rând din întreaga lume pentru a scăpa de viruşi

55

În “Era Internetului” este foarte uşor să-ţi infectezi dispozitivul cu malware sau cu viruşi, cum se spune în popor. Potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab şi B2B International, aproape jumătate dintre utilizatorii de internet (42%) s-au întâlnit cu malware online sau au fost vizaţi de acesta, 22% căzându-i victimă. Aproximativ o treime (29%) dintre utilizatorii de Internet afectaţi de programe malware nu au idee cum au ajuns acestea pe dispozitivul lor.

 

Studiu mai arată că programele malware sunt principala ameninţare, iar atacurile devin din ce în ce mai complexe. Utilizatorii de Internet se confruntă, din acest motiv, cu o serie de probleme, printre care: încetinirea funcţionării dispozitivului (24%), prezenţa reclamelor pop-up nesolicitate (22%) şi redirecţionarea către site-uri suspecte (13%). În cazul a 7% dintre respondenţi, dispozitivul lor nu a mai funcţionat deloc din cauza unui virus, cel mai probabil au fost vizaţi de atacuri de tip ransomware.

 

Impactul asupra utilizatorilor nu este doar unul fizic, ci şi financiar, o treime dintre aceştia (36%) spunând că trebuie să cheltuiască bani pentru a rezolva o problemă cauzată de un atac malware, suma medie fiind de 121 de dolari per incident.

 

Programele malware sunt răspândite în modalităţi din ce în ce mai diverse şi, chiar dacă sursa infectării cu malware variază de la caz la caz, studiul a scos la iveală faptul că cel mai mare număr de infectări apare atunci când utilizatorii vizitează site-uri suspecte (42%). Aplicaţiile şi programele false (22%) şi stick-urile USB (20%) sunt şi ele citate de un respondent din cinci ca sursă de infectare.

 

De asemenea, e-mail-urile şi mesajele sunt o sursă des întâlnită de infectare a dispozitivului. Aproape o cincime dintre respondenţi (18%) declară că virusul a ajuns la ei printr-un e-mail sau printr-un alt mesaj din partea unei persoane pe care nu o cunosc, iar în cazul a 16% mesajul a venit din partea unei persoane pe care o cunosc. 29% dintre utilizatorii de Internet afectaţi de malware nu ştiu care ar fi putut să fie sursa.