Cati bani au dat romanii pe telefoane in vara anului 2012

24

Piata de telefoane mobile si smartphone-uri a avansat cu 12,3%, in trimestrul al treilea din acest an, in vreme ce electrocasnicele mari si mici au inregistrat scaderi de 9,9% si, respectiv, de  7%, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GFK.

Gfk monitorizeaza pietele prin indicele TEMAX Romania.

Rezultatele pentru vanzarile din aceeasi perioada a anului trecut au fost mai bune pentru sectoarele telecom, imprimante si electronice, pe cand piata de IT a fost relativ stabil, iar sectorul foto a fost in scadere comparativ cu ratele de crestere din prima parte a anului. 

phoneVanzarile de telefoane mobile si smartphone-uri au totalizat 53 de milioane de euro. Desi piata este dominate de smartphone-urile ce au implementat sistemul de operare Android, nici telefoanele cu Winows Phone nu sunt mai prejos, inregistrand cresteri mari.

In cel de-al treilea trimestru, piata de imprimante si multifunctionale ramane stabila in jurul valorii de 7 milioane de euro, cu o crestere de 5,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Vanzarea de electronice a crescut cu 3,5% la 60 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro fiind doar din vanzarea de televizoare.

Piata de IT a inregistrat o valoare de 96 d emilioane de euro, cu 1,1% sub cea din T3 din 2011.

Vanzarile de camere si rame foto digitale au scazut cu 2%, mentinand valoarea totala a pietei la 12 milioane de euro, la fel ca in T2 in acest an.