Camera inspirata de ochii insectelor

35

Tehnologia s-a inspirat mult din natura de-a lungul timpului. Iar acum nici camerele foto nu au scapat: o noua camera proiectata de oamenii de stiinta de la Universitatea Ilinois ne arata ceea ce vede o insecta.

Tehnologia copiaza sistemul vizual al albinelor si al calugaritelor prin combinarea mai multor lentile pe o hemisfera. Astfel se obtine o profunzime foarte mare a imaginilor, deoarece fiecare element din poza este in centrul imaginii in fiecare moment.

Ochii insectelor sunt compusi din 200-500 de tuburi cilindrice, lungi, fiecare continand o cornee legata la un organ fotosenzitiv. Acesta este inconjurat de un pigment intunecat, care blocheaza lumina sa ajunga la alta lentila.

John Rogers, profesor de chimie si fizica la Universitatea Illinois, a incercat sa reproduca ochiul insectelor. Fiecare micro-lentila este conectata la propria fotodioda, iar tot ansamblul este pus intr-o bucata de cauciuc curbat. Camera “insectoida” poate captura imagini la 160 de grade, mult peste ceea ce realizeaza acum lentilele conventionale.

Prototipul are o rezolutie asemanatoare cu ochii furnicilor rosii, adica mai putin decat ne-am dori noi. Dar prin aceasta poate creste, potrivit cercetatorilor.

Desi cercetatorii ii gasesc utilitate in medicina, sistemul ochilor compusi poate fi folosit in viitor la supravegherea aeriana.

Πηγή: Science Recorder