Caltech vrea sa introduca in smartphone-uri scanere 3D

24

O echipa de cercetatori de la Caltech a dezvoltat un chip de camera minuscule care poate face smartphone-urile capabile de scanare 3D a obiectelor. Specialistii sustin chiar ca senzorul este atat de sensibil incat poate produce “replici fidele pana la un micron ale obiectelor originale”.

 

Senzorul se numeste nanophotonic coherent imager (NCI) si are mai putin de un milimetru diametru, ceea ce inseamna ca poate fi integrat in camerele smartphone-urilor fara sa mai fie nevoie de componente hardware suplimentare. Sezorul poate scana obiectul pe lungime, latime si adancime folosind raze laser LIDAR. Lumina care se reflecta de pe obiect este apoi analizata pentru a se determina dimensiunea si alte variabile.

 

In prezent, senzorul Caltech este doar in stare de prototip si poate scana doar obiecte de mici dimensiuni. Specialistii, insa, lucreaza pentru a extinde functionalitatile. Tehhologia LIDAR este asociata si cu sistemele robotizate, dar si pentru masinile care se conduc singure, intrucat poate detecta obiecte si pozitia exacta a acestora.

 

Iata un foarte scurt material video care prezinta scanarea unei monede cu ajutorul senzorului Caltech:

 

 

Πηγή: Engadget