Caderea din Rai: HP, victima colaterala a iPad si Lenovo

21

 

In 2010, Hewlett-Packard avea o capitalizare bursiera de 104 miliarde de dolari si era cea mai mare companie din IT dupa venituri.

Gigantul cu picioare de lut a avertizat ieri ca veniturile sale vor scadea pe linie in toate diviziile, cu exceptia celei de software. Ca urmare a anuntului, actiunile au scazut cu 13% si au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii noua ani. Acum valoarea de piata a HP este de doar 33 de miliarde de dolari.

Iar scaderea abrupta de a producatorul american a dus si la scaderi de cate 4% pentru actiunile Quanta Computer si Compal Electronics pe bursa din Taipei. Cele doua companii asambleaza laptopurile HP.

Cumul de ghinioane

Care sunt cauzele? Apple a lansat intre timp iPad, care incepe sa inlocuiasca laptopurile in preferintele oamenilor, in vreme ce smartphone-urile devin din ce in ce mai avansate si mai folosite.

De asemenea, competitia din zona PC-urilor este din ce in ce mai intensa, astfel ca marjele profit au scazut continuu. Ba mai mult, chinezii de la Lenovo sunt pe cale sa depaseasca HP si sa devina numarul unu la nivel mondial. Concomitent, HP a schimbat trei directori generali in ultimii trei ani: Mark Hurd – plecat la rivala Oracle dupa un scandal sexual, Leo Apotheker – care a vrut sa vanda divizia de PC-uri si Meg Whitman – actuala sefa. Schimbarile au dus la tot felul de turbulente si decizii confuze sau ciudate, precum procesele cu Oracle, faptul ca HP nu a lansat timp de un an si jumatate niciun produs bazat pe webOS dupa achizitia Palm, desi acesta era o bijuterie software, ideea lui Apotheker de a iesi de pe piata PC-urilor si imprimantelor sau achizitia Autonomy pentru imensa suma 10 miliarde de dolari.

Redresare in 5 ani

HP a dat o perspectiva extrem de negativa pentru divizia de servicii oferite corporatiilor, care era o componenta-cheie in planul de redresare al lui Whitman. HP e in mijlocul unui proces de restructurare in care va da afara 29.000 de angajati in urmatorii doi ani din cei 349.000 cati are in acest moment. Trimestrul trecut HP a raportat o mega-pierdere de 8,9 miliarde de dolari, din cauza unei achizitii proaste care a trebuit reevaluata in minus.

Mike Nefkens, lider global pe domeniul corporate pentru HP, a declarat ca se asteapta ca pe termen lung cresterea veniturilor sa fie de 3-5% iar profiturile sa fie in zona de 7-9%. Spre comparatie, Apple are o marja de profit de circa 40%. De asemenea, Whitman a spus ca trebuie sa treaca 5 ani pentru ca redresarea sa fie efectiva.

Apple, Lenovo, IBM

Pe langa Apple si Lenovo, un alt rival de top o duce numai bine. In ciuda climatului de criza economica, IBM a anuntat ca isi creste estimarile pentru profit in acest an.

HP si Dell incearca sa se reinventeze drept companii de servicii si software, din cauza scaderii abrupte din zona PC-urilor. De asemenea, Oracle cumpara agresiv companii din domeniul cloud computing.