Blackberry nu mai produce telefoane, vor continua cu TCL / Alcatel

49

Blackbery a confirmat oficial că nu mai produce telefoane proprii. Dar rămân pe piață printr-un parteneriat cu TCL, compania chineză care produce telefoanele Alcatel. Au fost pe val foarte mult timp, dar în timp ce se luptau cu Nokia și apoi cu Apple, nu au inovat deloc. Au relansat aceleași telefoane, cu mici variații de design, mai bine de cinci ani, timp în care touchscreen-ul a înlocuit complet tastele. Blackberry era și atunci în topul marilor jucători, dar au ales să schimbe sistemul de operare. Apoi au renunțat la el. Apoi au relansat modelele clasice când era prea târziu. Apoi au lansat telefoane cu Android.

Astăzi, Blackberry a anunțat oficial că renunță la producția hardware. Era și cazul, vânzările au scăzut, fanii s-au rărit, iar lumea vrea în continuare telefoane cu touchscreen, nu cu butoane ca în 2006. Când am fost prima oară în SUA, în 2004 sau 2005, toată lumea avea Blackberry. Nu exista atunci alt model, doar câțiva “fraieri” cu Motorola, Nokia sau Sony Ericsson. Când am revenit acolo în 2012, toată lumea avea iPhone și nu cred că Samsung stă extraordinar, cu excepția modeleleor de top. 

Era pe-atunci și o chestie de mândrie, Blackberry erau canadieni, restul producătorilor erau europeni, coreeni, japonezi, chinezi. Apoi Apple le-a adus un smartphone “american”. Sunt convins că și în Canada acum oamenii au iPhone și nu mai au Blackberry.

Compania funcționează în continuare, dar va rămâne un brand de nișă. Recent au colaborat cu TCL , firma chineză care face telefoanele Alcatel, pentru modelul DTEK50, primul dintr-o nouă serie. De fapt, este un Alcatel Idol 4 modificat și are specificații mediocre. Se zvonește și de un DTEK60, care ar fi Idol 4 Plus, varianta mai puternică. Totuși, vânzările Alcatel sunt relativ mici. Chiar dacă îi pui brandul Blackberry nu cred că va fi mai atractiv. 

Telefoanele Alcatel sunt bune, construite echilibrat, fiabile, cu preț bun. TCL este un producător de top. Dar Blackberry era un brand premium, considerat pentru oameni de afaceri, angajați din companii și așa mai departe. În noua situație nu va diferi mult de alte branduri din liga secundă. Măcar dacă făceau modele diferite, dar probabil nu au avut destul timp pentru ele. 

 

Πηγή: The Verge