Bitdefender se alătură inițiativei No More Ransom și oferă soluții gratuite de recuperare a datelor blocate de ransomware

171

Bitdefender își anunță aderarea la proiectul No More Ransom, inițiat de Europol, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifică amenințare cibernetică a momentului.

 

Astfel, Bitdefender va publica instrumente gratuite pentru decriptarea datelor și oferă victimelor posibilitatea să le recupereze fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici. Amenințările de tip ransomware, care blochează datele de pe dispozitive și solicită bani pentru a reda accesul utilizatorului, s-au extins în 2016 dinspre Windows și Linux către mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX și Android, alimentate de succesul fără precedent al modelului de business. Kit-urile pentru decriptare sunt disponibile pe nomoreransom.org, un portal online disponibil în șase limbi.

 

Pierderile financiare generate de ransomware, estimate la un miliard de dolari până la finalul anului, arată că nu toate tehnologiile de securitate tradiționale au reușit să asigure protecție completă împotriva acestor amenințări complexe. Astfel de inițiative pot diminua amploarea fenomenului”, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist în cadrul Bitdefender.

 

România se află în top zece țări la nivel mondial în funcție de incidența ransomware, cele mai frecvente amenințări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) și Cryptolocker (9%), versiuni pentru care Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să împiedice criptarea datelor.

 

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.

 

Πηγή: nomoreransom