BERD sprijina COSMOTE Romania in cursa 4G

26

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vine in sprijinul pietei locale de servicii de comunicatii mobile in banda larga, prin cel mai mare credit sindicalizat din tara din acest an, cu scopul de a oferi utilizatorilor si mediului de afaceri un numar extins de servicii cu valoare adaugata. 

COSMOTE Romania – subsidiara a Hellenic Telecommunications Organizations (OTE), operatorul mobil grec lider in Europa de Sud-Est – va primi o finantare de 225 milioane euro din partea BERD: 75 de milioane euro din surse proprii ale BERD si 150 milioane euro credit sindicalizat din partea unui grup format din sapte banci comerciale.

Acest imprumut va permite COSMOTE Romania sa finanteze reinnoirea licentelor si sa isi indeplineasca obligatiile de plata pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum si sa acopere o parte din investitiile necesare dezvoltarii retelei.

Cererea consumatorilor romani de servicii mobile in banda larga este in crestere, iar competitia acerba pentru furnizarea serviciilor 4G se intensifica. Companiile se confrunta cu cheltuieli semnificative, pe fondul investitiilor in extinderea retelelor si a portofoliului de servicii.

Finantarea furnizata de BERD va permite COSMOTE Romania sa isi multiplice avantajele competitive. Astfel, compania va furniza servicii de comunicare in banda larga de o calitate sporita, precum si aplicatii si servicii noi si inovative.

„Pentru BERD, construirea unei infrastructuri IT&C de incredere este esentiala pentru incurajarea inovatiei si a industriilor moderne centrate pe cunoastere, a spus domnul James Hyslop, Directorul BERD Romania.În toate tarile in care BERD deruleaza proiecte de investitii, telecomul este un sector extrem de dinamic, bazat pe cunoastere. Suntem incantati ca prin acest imprumut contribuim la eforturile COSMOTE Romania de a creste piata telecom din Romania, in beneficiul utilizatorilor si al mediului de afaceri. Suntem, in egala masura, onorati de faptul ca aceasta tranzactie este un proiect implementat in parteneriat cu Grupul OTE, implicand, de asemenea, un grup extins de banci cu traditie”, a adaugat acesta.

Aranjori principali mandatati (Mandated Lead Arrangers) pentru acest credit sindicalizat sunt ING Bank si Société Génerale, Aranjori principali (Lead Arrangers) sunt Erste Group Bank AG si Eurobank Private Bank Luxembourg S.A, Citibank, NBG Bank Malta Limited si Raiffeisen Bank International AG sunt Aranjori (Arrangers).

Michael Tsamaz, Presedinte si CEO al Grupului OTE, a spus: „Acest acord reprezinta un vot de incredere pentru Romania, pentru viitorul si oportunitatile pe care tara le ofera. De asemenea, este o dovada a increderii pe care BERD o manifesta pentru Grupul OTE, pentru stabilitatea sa financiara si procesele de transformare de succes derulate. În ciuda conditiilor macroeconomice, ne concentram in continuare pe crearea de valoare pentru publicul local si investim in viitor, prin construirea infrastructurii telecom de maine”.

Nikolai Beckers, CEO COSMOTE Romania, a afirmat: „Industria telecom este intens influentata de investitii, iar schimbarile tehnologice se intampla rapid. COSMOTE Romania, in calitate de furnizor complet de servicii de comunicare, a lansat serviciile 4G in aprilie acest an, confirmand inca o data strategia orientata spre clienti. Prin acest imprumut din partea BERD, ne consolidam resursele, astfel incat sa putem urma un plan optim de investitii pentru dezvoltarea serviciilor in banda larga”.

De la lansarea operatiunilor sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro in peste 330 de proiecte in Romania, angrenand peste 12 miliarde de euro pentru acestea, din surse externe de finantare.