Autoritatile au inceput sa faca din ce in ce mai multe cereri de informatii catre retelele sociale

25

Autoritatile au inceput sa ia in calcul si retelele sociale atunci cand fac anchete, releva ultimul raport de transparenta pe care l-a publicat Twitter. Astfel, intre 1 ianuarie si 30 iunie 2015, cererile adresate de autoritati catre Twitter pentru oferirea de informatii despre utilizatori au crescut cu 52 de procente, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

 

Majoritatea acestor cereri catre Twitter (56%) au venit din partea Statelor Unite, iar tarile care urmeaza in clasament sunt Japonia, Turcia si Marea Britanie. Este de notat ca doar 12 procente din totalul cererilor au venit de la organizatii nonguvernamentale si ca din totalul de 4.363 cereri, Twitter a onorat 58%. Tot raportul de transparenta al companiei mai arata ca cererile de stergere a anumitor conturi au crescut cu 26%, comparativ cu anul trecut. Twitter a primit 442 de decizii juridice si 561 de cereri suplimentare de stergere a conturilor din partea agentiilor guvernamentale, cele mai multe venind din Rusia si Turcia. Multe dintre aceste cereri vizau defaimarea si violarea drepturilor personale, dar Twitter a declarat ca a incercat sa nu ia masuri care sa limiteze libera exprimare.

 

Desigur, raportul de transparenta include si alte informatii, iar faptul ca Twitter a decis sa dea detalii despre procesul din interior este in beneficiul utilizatorilor.

 

Πηγή: Engadget