Au fost stabilite primele norme globale pentru noxele produse de avioane

254

Vehiculele terestre beneficiaza deja de ceva timp de norme care reglementeaza emisiile de noxe, dar cum ramane cu avioanele? Pana recent, nu existau reguli in acest sens, insa acum 23 de tari au semnat un acord international care prevede reguli pentru emisiile de dioxid de carbon produse de avioanele de pasageri.

 

Daca masurile vor fi adoptate in forma lor actuala, aeronavele comerciale vor trebui sa respecte reguli mai stricte pana in 2020. Noile avioane din gamele deja existente vor trebui si ele sa urmeze regulile pana in 2023, in timp ce in 2028 aeronavele care nu respecta regulile vor fi complet interzise.

 

Planurile sunt importante pentru ca inseamna o reducere a poluarii aerului. Intre 2020 si 2040 masurile ar putea reduce emisiile de CO2 cu 650 de milioane de tone, adica echivalentul a opririi din functionare timp de un an a 140 de milioane de masini. Desigur, asta nu inseamna ca avioanele vor deveni cu totul nepoluante, intrucat pana la o tehnologie eco in acest sens mai dureaza, insa e un pas inainte in cceea ce priveste protectia mediului.

 

Πηγή: Engadget