Asus si Intel au lansat astazi tableta Fonepad in Romania

35

Tableta Asus Fonepad a fost prezentata oficial la MWC 2013 si este deja disponibila in Romania. Astfel, tabletele cu ecran de 7 inch mai au un concurent foarte puternic, datorita pretului si al dotarilor, in “persoana” celei mai noi solutii a taiwanezilor.

Potrivit statisticilor prezentate de Asus, un consumator obisnuit de date foloseste un dispozitiv mobil cel putin 24 de minute pe zi pentru navigare pe internet, restul timpului, in proportii mai mici, este alocat email-urilor, retelelor sociale, jocurilor si filmelor. Tinand cont de acest aspect si de necesitatea unui ecran cu dimensiuni generoase, Asus a reunit avantajele oferite de o tableta cu singurul lucru care mai tine smartphone-ul in viata, serviciile operatorilor telecom.

Fonepad-ul nu poate fi numit o inventie Asus, produse similare la preturi subventionate existand deja, iar telefoanele de tip phablet forteaza din ce in ce mai mult granita diagonalei dintre cele doua dispozitive. Parerile in legatura cu necesitatea unui astfel de dispozitiv care sa inlocuiasca echipa smartphone-tableta sunt impartite. Cert este ca la 1099 Lei, Asus Fonepad isi merita locul pe lista scurta de cumparaturi. Un articol in minus in geanta de vacanta lasa mai mult loc pentru lucrurile importante cum ar fi un inca un set de farduri.

Trecand la lucruri serioase, Fonepad foloseste un SoC Intel Atom Z2420 (Lexington) cu procesor dual-core de 1.2GHz construit pe litografia de 32nm. Procesorul foloseste Hyper Threading, in traducere, pe langa cele doua nuclee fizice, sistemul de operare mai are la indemana inca doua logice. Aceasta tehnologie permite procesoarelor Intel sa raspunda prompt in multitasking. De grafica se ocupa cipul PowerVR SGX 540, iar autonomia promisa de Asus este de 9.8 ore.

Varianta disponibila pe piata romaneasca are doar o singura camera frontala de 1.2MP. Reprezentantii Asus au declarat ca au renuntat la camera principala pentru a face produsul cat mai competitiv din punct de vedere al pretului. O camera in plus ar fi ridicat pretul tabletei cu 100 de Lei. Lasand la o parte acest mic amanunt, este amuzanta implementarea a doua microfoane pentru atenuarea zgomotului de fundal in timpul convorbirilor. Daca un Note II de 150x80mm este deja prea mare pentru a fi tinut la ureche, priviti in clipul de mai jos cum arata o persoana cu 196x120mm peste fata. Solutia optima ar fi fost includerea unui hansfree bluetooth in pachet. Din pacate, nici macar o pereche de casti nu primiti la pretul acesta.

In concluzie, pentru cei 7inch de ecran IPS cu rezolutie 1280×800, Android 4.1.2 Jelly Bean, 3G si o carcasa metalica trebuie sa platiti 1099 Lei la orice magazin serios din Romania.