Aproape 3 miliarde de utilizatori de internet din intreaga lume sarbatoresc Ziua Telecomunicatiilor pe 17 mai

22

Pe 17 mai Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) aniverseaza 150 de ani de existenta, impreuna cu cele 193 de state care fac parte din ea, printre care si Romania.

 

La nivel global sunt utilizate aproape 7 miliarde de cartele SIM de telefonie mobila, in timp ce aproape 3 miliarde de oameni acceseaza internetul, conform statisticilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. In Romania sunt utilizate mai mult de 16 milioane de conexiuni la internet de banda larga – ale caror viteze propulseaza tara noastra in top 10 mondial, precum si 22,9 milioane de cartele SIM de telefonie mobila, in timp ce aproape 7 milioane de gospodarii au acces la servicii de retransmisie TV contra cost, potrivit celor mai recente date statistice publicate de ANCOM. Tuturor acestor utilizatori de comunicatii electronice le este dedicata Ziua Internationala a Telecomunicatiilor, serbata an de an in data de 17 mai.

 

UIT este agentia ONU responsabila pentru atribuirea si alocarea globala a spectrului radio si a orbitelor spatiale pentru sateliti, pentru dezvoltarea standardelor tehnice care asigura interconectarea retelelor si functionarea tehnologiilor, concentrandu-si totodata eforturile pentru a asigura accesul la comunicatii si tehnologia informatiei tuturor comunitatilor, in special celor dezavantajate.

 

Romania este membra a UIT din anul 1866, fiind astfel printre primele tari care au semnat tratatul de infiintare a Uniunii, Conventia Internationala a Telegrafului. Pe parcursul indelungatei istorii a UIT, Romania a fost o prezenta constanta si activa, reprezentantii sai implicandu-se in luarea deciziilor privind alocarea spectrului radio, elaborarea standardelor tehnice pe baza carora functioneaza telecomunicatiile, standardizarea noilor tehnologii si eficientizarea utilizarii frecventelor radio. Romania se afla la cel de-al saselea mandat consecutiv ca reprezentant al Regiunii C (Europa de Est si Asia de Nord) in Consiliul UIT – for decizional al Uniunii, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, exercitand presedintia sesiunii din 2013 a Consiliului.

 

Pentru a celebra 150 de ani de existenta, UIT a creat un website dedicat care prezinta printre altele o interesanta istorie a telecomunicatiilor, www.itu150.org. Pentru a vedea si repere ale acestei istorii in Romania, puteti vizita muzeul virtual al telecomunicatiilor, creat si gazduit de ANCOM pe pagina sa de internet, aici.