Apple va plati despagubiri de 533 de milioane de dolari dupa ce a incalcat o serie de patente cu iTunes

14

O curte federala din Texas a hotarat ca Apple trebuie sa plateasca 532.9 milioane de dolari pentru incalcarea a trei patente detinute de Smartflash, o companie de licentiere a patentelor cu sediul in Texas.

 

Curtea a stabilit ca Apple a folosit patete Smartflash fara permisiune, in cadrul serviciului iTunes, si a invalidat astfel faptul ca gigantul nega acuzatiile. Patentele incalcate se refera la drepturile digitale de management (DRM), stocare de date si sisteme de plata. Smartflash a cerut daune de 852 de milioane de dolari, insa curtea a considerat aceasta suma exagerata. Cei de la Apple sustin ca patentele incalcate valorau doar 4.5 milioane de dolari.

 

In plus, Smartflash sustine ca Apple a folosit intentionat acele patente pentru ca fondatorul Smartflash, Patrick Racz, i-a prezentat lui Augustin Farrugia tehnologia acum aproximativ 10 ani. Ulterior Ferrugia a devenit directorul departamentului de securitate al Apple. Giganul a precizat ca va intenta o procedura de apel. “Smartflash nu face produse, nu are angajati, nu creeaza locuri de munca, nu are prezenta in SUA si exploateaza sistemul nostru de patente pentru a primi beneficii pe baza tehnologiei dezvoltate de Apple”, a precizat un purtator de cuvant al Apple.

 

Procesul a fost judecat in Eastern District of Texas, zona in care, in trecut, au mai fost castigate procese pe drepturile de patent. Mai este de notat ca Smartflash a mai dat in judecata Google si Amazon la aceeasi curte si urmeaza sa se stabileasca infatisarea in cadrul unui proces intentat Samsung. Ramane de vazut cum va evolua situatia.

 

Πηγή: The Verge