Apple se gandeste sa inlocuiasca procesoarele Intel de pe Mac cu cipuri pentru iPhone si iPad

15

Compania Apple se gandeste ca, in urmatorii ani, sa renunte la procesoarele Intel de pe calculatoarele Mac, in favoarea unei versiuni a cipurilor utilizate pe iPhone si iPad, informeaza Bloomberg.

Cipurile folosite pe aparatele mobile vor fi suficient de puternice pentru a functiona pe desktopuri si laptopuri, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Sigur ca Apple va continua sa foloseasca procesoare Intel cativa ani de aici inainte, insa inginerii companiei spun ca trecerea la cipuri de conceptie proprie destinate dispozitivelor mobile este inevitabila, pe masura ce functiile acestora ser apropie tot mai mult de cele ale PC-urilor.

Intel, cel mai mare producator de procesoare la nivel mondial, a fost deja afectat de stagnarea pietei pentru computerele ce detin sistemul de operare Windows si de incapacitatea de a-si construi o pozitie pe piata aparatelor mobile. Aceasta schimbare ar insemna o mare lovitura pentru companie.

O initiativa a Apple  de a produce propriile cipuri ar putea sa-I determine sip e altii sa-i urmeze drumul. “Daca mobilitatea va fi mai importanta decat functionalitatea, atunci vom avea un mediu cu totul diferit decat cel de astazi”, a declarat Sergis Muchell, analist la Gartner.

Pentru ca aparatele mobile functioneaza tot mai mult ca PC-uri, inginerii Apple vor sa proiecteze niste produse care sa foloseasca acelasi model de cipuri.

 

arm

Tim Cook, directorul general al Apple, vrea sa ofere utilizatorilor, incepand cu anul 2017, aceleasi functii pe laptopuri, telefoane, tablete si televizoare, care vor fi mai usor de construit daca aparatele vor avea o aparatura comuna.

In ultimii cativa ani, compania Apple, care a fabricat computerele Mac, a cumparat companii producatoare de cipuri si a creat procesoare bazate pe tehnologia ARM pentru iPhone si iPad.

Asa cum v-am informat intr-un articol anterior, ARM licentiaza modele de cipuri catre companii precum Qualcomm, Texas Instruments sau Apple. In timpul tranzactiilor, actiunile ARM au inchis in crestere cu 2,1%, dupa un avans de pana la 5,8%.