Apple ofera update gratuit catre noul sistem de operare Mavericks OS X

20

Apple a lansat cel mai recent sistem de operare desktop numit Mavericks OS X. Acesta poate fi descarcat gratuit si se adreseaza proprietarilor de dispozitive Mac. Compania sustine ca imbunatatirile aduse sistemului de operare vor permite dispozitivelor Mackbook de 13 inci o autonomie a bateriei mai mare cu o ora decat pana acum, in cazul anumitor sarcini efectuate de utilizator.

In plus, sistemul Compressed Memory prezent in Mavericks OS X compreseaza partile inactive din memorie, pentru a face mai mult loc de alocare a spatiului, in timp ce imbunatatirile aduse la nivel grafic cresc semnificativ performantele pentru a satisface nevoia de a lucra cu mai multe aplicatii deschise simultan. Apple a introdus si unelte care vor ajuta la managementul dispozitivelor Mac astfel incat sa le maximizeze autonomia bateriei. Printre aceste unelte se numara App Nap, software care permite sistemului de operare sa minimizeze utilizarea bateriei atunci cand o aplicatie nu este afisata.

In ceea ce priveste securitatea, Mavericks OS X include iCloud Keychain care stocheaza username-urile, parolele, numarul cardului bancar si parolele Wi-Fi si le trimite catre un dispozitiv pe care utilizatorul il detine. In acest fel nu mai este nevoie ca acesta sa isi aminteasca numeroase detalii de logare in diferite conturi. De asemena, acest sistem provoaca utilizatorii sa gaseasca solutii cat mai creative in ceea ce priveste combinatia de username si parola. Printre celelalte imbunatatiri incorporate in noul sistem de operare se numara actualizari aduse platformei Finder. Update-urile adauga posibilitatea navigarii cu tab-uri de fisiere si foldere. Tot aceste modificari permit si adaugarea de cuvinte cheie fisierelor, astfel incat utilizatorului sa ii fie mai usor sa le gaseasca si sa le organizeze.

Si sistemele de notificare si mesagerie au primit un retus. Utilizatorii pot acum sa raspunda mesajelor primite prin iMessage si de pe desktop. In plus notificarile pe care utilizatorii le primesc de la site-uri le permit sa vada informatii despre lansare de produse, stiri sau alte informatii de la surse relevante pentru ei. Modificarile aduse aplicatiei Calendar lasa acum utilizatorii sa consemneze si locul unde au loc intalnirile pe care le stabilesc, cat dureaza drumul pana acolo si cum se ajunge.

De asemenea, si aplicatia Map pentru dispozitivele Mac s-a imbunatatit. Acum aceasta ofera vedere din satelit si vedere de tip fly-over (n.r – zboara-peste). Apple a mai anuntat ca aplicati iBooks este inclusa si ea in noul sistem de operare Mavericks OS X. iBooks poate fi deschisa, iar utilizatorii pot accesa informatii din cartile preferate, chiar daca lucreaza la alte documente in paralel.

Sistemul de operare Mavericks OS X poate fi descarcat gratuit pentru dispozitivele Mac din 2007 sau mai noi care ruleaza sistemele de operare OS X Mountain Lion, Snow Leopard sau Lion. Pentru utilizatorii care ruleaza OS X Server 3.0, noul sistem de operare Apple poate fi descarcat din Mac App Store pentru 22.69 de dolari.

 

Πηγή: The Inquirer