Android 4.3 invata toate dispozitivele Nexus sa faca TRIM

20

La fel ca si SSD-urile, tabletele si smartphone-urile folosesc cipuri pentru stocarea datelor. Aceste cipuri devin lente dupa un interval relativ scurt de timp (mai putin de un an) datorita politicii de control al memoriei.

Aceasta problema se datoreaza faptului ca fisierele nu sunt curatate fizic din memorie. Cand utilizatorul sterge un fisier, sistemul de operare este informat ca sectoarele de memorie sunt libere si pot fi scrise in timp ce controller-ul memoriei le trateaza ca fiind ocupate cu date valide. In timp, aceasta scapare avea drept consecinta scaderea drastica a vitezei de scriere a memoriei de stocare interna. Absenta TRIM-ului de pe tabletele Nexus 7 de anul trecut a determinat scaderea rapida a performatei acesteia, iar dupa cateva luni mai multi posesori o declarau inutilizabila.

La fel ca in cazul SSD-urilor, mentinerea vitezei de transfer a dispozitivelor cu Android 4.3 se face cu ajutorul TRIM. Practic, Android 4.3 sterge fizic sectoarele de memorie disponibile o data la 24 de ore daca acumulatorul este incarcat in proportie de 80% sau 30% cand tableta este pusa la incarcat. Procesul se declanseaza automat dupa o ora de inactivitate.

Mai multi utilizatori ai tabletei Nexus 7 2012 au declarat ca actualizarea la Android 4.3 le-a readus dispozitivul Nexus la nivelul de performanta inregistrat la achizitionare.

Speram ca nu doar tabletele si telefoanele Google Nexus vor primi aplicatia fstrim, responsabila cu salubrizarea memoriei.

Πηγή: anandtech