ANCOM supune consultarii publice propunerile privind utilizarea benzii de 26 GHz

12

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat astazi spre consultare publica un document de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national in banda de frecvente de 26 GHz, cu scopul de a stabili principiile si conditiile de utilizare a benzii de frecvente de 26 GHz incepand cu anul 2014 in cadrul serviciului fix la nivel national.

In urma unei analize interne, ANCOM a constatat ca banda de frecvente de 26 GHz nu mai prezinta interes pentru furnizorii de retele publice de comunicatii electronice. Neatractivitatea benzii este cauzata, printre altele, de costul semnificativ si varietatea limitata a tipurilor de echipamente, de caracteristicile de propagare net inferioare benzilor de frecvente mai joase (cu implicatii majore asupra cheltuielilor operationale ale retelei), de lipsa reglementarilor armonizate pe plan international pentru aceasta banda (cu consecinte directe asupra preturilor echipamentelor si disponibilitatii acestora), dar si de concurenta puternica din partea altor tehnologii disponibile.

In aceasta banda exista in prezent trei operatori publici care detin licente la nivel national destinate furnizarii de retele de tip punct-multipunct (PMP) prin care se asigura accesul fix pe suport radio direct la utilizatorul final (FWA). Doua dintre licentele nationale expira in 2013, iar cea de-a treia in cursul anului 2014.

In aceste conditii, Autoritatea propune prelungirea pana la sfarsitul anului 2013 a valabilitatii licentelor pentru furnizarea de retele PMP de tip FWA in banda de 26 GHz, care expira in cursul anului 2013, fara a se opera alte modificari asupra textului licentelor, daca unii dintre titulari isi vor manifesta interesul pentru a utiliza banda pentru furnizarea acestor retele si dupa data expirarii licentelor in vigoare si vor transmite ANCOM solicitari in acest sens. Pana la data expirarii licentelor, titularii acestora pot solicita in mod justificat acordarea de noi licente pentru linii de radiorelee in cadrul acelorasi subbenzi de frecvente care le sunt alocate in prezent.

Conform documentului supus consultarii publice, incepand cu anul 2014, autoritatea va acorda drepturi de utilizare in banda de 26 GHz numai pentru linii de radiorelee, in baza unor solicitari justificate. Documentul de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national in banda de frecvente de 26 GHz poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 20.11.2013 catre ANCOM.