ANCOM supune consultarii publice documentele licitatiei pentru banda 3,4 – 3,8 GHz

16

ANCOM lanseaza spre consultare publica documentatia pentru organizarea unei proceduri de selectie competitiva pentru a acorda noi drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz. In aceste benzi, castigatorii vor putea furniza la nivel national servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

 

Autoritatea intentioneaza sa organizeze o singura procedura de selectie pentru ambele benzi de frecvente, ceea ce presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare din cele doua benzi disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta pe anumite benzi, daca anumite blocuri nu sunt licitate deloc sau daca oferta este similara cu cererea. In functie de cerere, ANCOM va organiza runde primare de licitatie si o runda de alocare pentru stabilirea repartizarii in banda a blocurilor castigate de fiecare ofertant.

 

In cadrul licitatiei vor fi disponibile 16 blocuri pereche de largime 2×5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4 – 3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6 – 3,8 GHz, urmand ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani. Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele doua benzi va fi stabilit prin hotarare de Guvern.

 

Pentru a participa la licitatie, candidatul trebuie sa fie persoana juridica (societate comerciala) romana sau straina, avand cifra de afaceri medie pe ultimul an sau, dupa caz, capitalul social subscris si varsat de minimum 2.000.000 lei, sa nu faca parte din grupul altui candidat, sa nu fie in stare de insolventa ori lichidare si sa isi fi indeplinit obligatiile exigibile de plata catre bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri, catre ANCOM etc.

 

Titularii drepturilor de utilizare adjudecate in urma procedurii de selectie vor avea obligatia de a pune in functiune, oriunde pe teritoriul national, 25 de statii de baza dupa un an de la intrarea in vigoare a licentei, 50 dupa doi ani de la intrarea in vigoare a licentei si 100 de statii de baza dupa patru ani de la intrarea in vigoare a licentei.