ANCOM propune regulile licitatiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitala

12

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus astazi consultarii publice proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei licitatii in vederea acordarii licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune. ANCOM propune ca alocarea celor cinci multiplexuri de televiziune digitala sa se faca printr-o procedura de selectie competitiva.

 

ANCOM va scoate la licitatie cinci multiplexuri de televiziune digitala terestra, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2. Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa. Castigatorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligatia de a transmite „free to air”, in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

 

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.

 

Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015. Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. in cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta. in cazul in care, dupa incheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost castigate de niciun ofertant, in scopul adjudecarii acestora, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care  poate participa orice ofertant admis in etapa de licitatie. De asemenea, repartizarea multiplexurilor MUX2, MUX3 si MUX4 catre ofertantii castigatori, in urma ofertei initiale sau a rundelor primare, dupa caz, se va face prin runda de alocare. Pretul de pornire pentru fiecare multiplex reprezinta taxa minima de licenta ce va fi stabilita de catre Guvern, la propunerea ANCOM.

 

Pentru a fi admis in etapa de licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: sa fie societate comerciala romana sau straina; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum 2.000.000 euro; durata de functionare a candidatului prevazuta in actul constitutiv trebuie sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata catre bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri si catre ANCOM; candidatul sa nu faca parte din grupul altui candidat.

 

“Televiziunea digitala terestra este o alternativa pentru utilizatorii din Romania si vine sa completeze paleta serviciilor care se afla astazi la dispozitia utilizatorilor romani. in Romania exista o piata competitiva a retransmisiei programelor audiovizuale, unde fiecare tip de serviciu are costuri si beneficii, avantaje si dezavantaje. Important este ca utilizatorii sa aiba la dispozitie suficiente optiuni ca sa aleaga oferta care se potriveste cel mai bine asteptarilor lor.”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.