ANCOM propune eliminarea unei serii de obligatii impuse operatorului Telekom Romania

93

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat astazi in consultare publica un proiect de decizie privind identificarea, analiza si reglementarea pietei relevante corespunzatoare serviciilor de acces la elemente de infrastructura. Pe baza criteriilor analizate si a rezultatelor constatate (cota de piata sub 50%, in scadere continua, diminuarea barierelor la intrarea pe piata, existenta unei cereri minimale in scadere pe piata de gros, existenta unei piete cu amanuntul concurentiale, in absenta unei reglementari la nivelul pietei de gros corespunzatoare), ANCOM considera ca societatea Telekom Romania Communications S.A. nu mai detine putere semnificativa de piata si propune retragerea obligatiilor impuse anterior acesteia.

 

Documentul este rezultatul unei noi runde de analize de piata derulate cu scopul de a evalua si, eventual, intensifica nivelul de concurenta pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe, prin masuri de reglementare impuse pe pietele de gros. Acest demers de reanalizare periodica a pietelor susceptibile de reglementare ex ante din sectorul comunicatiilor este unul dintre cele mai importante instrumente pentru asigurarea concurentei creat de cadrul de reglementare european si implementat de ANCOM.

 

Obiectivul oricarei interventii de reglementare ex ante (inclusiv la nivel de gros)este acela de a genera beneficii pentru utilizatorii finali, prin asigurarea unor piete cu amanuntul concurentiale in mod durabil.

 

Analiza precedenta, realizata in anul 2010 la nivelul pietei relevante corespunzatoare serviciilor de acces la elemente de infrastructura, care cuprinde serviciile de acces, total sau partajat, la bucla sau subbucla locala din cupru, a aratat ca Romtelecom S.A. (in prezent, Telekom Romania Communications S.A.) avea putere semnificativa pe aceasta piata. Astfel, pentru a asigura si stimula concurenta pe segmentul serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe, operatorul a primit in 2010 o serie de obligatii specifice.

 

Analiza actuala la nivelul pietei cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda largala puncte fixenu a evidentiat existenta unor probleme concurentiale care sa justifice mentinerea sau impunerea unor reglementari suplimentare, la nivelul pietelor de gros sau a pietelor cu amanuntul. Atat in prezent, cat si in orizontul de timp al analizei, piata serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe se mentine concurentiala, chiar si in conditiile in care utilizarea buclei locale, la nivelul pietei de gros corespunzatoare, este aproape nesemnificativa. Piata nu este stabila, ci inregistreaza o fluctuatie a cotelor de piata in timp si cresteri semnificative pentru fiecare dintre operatorii importanti, Romania fiind caracterizata prin cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructuri, comparativ cu situatia din celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu un numar de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe in anul 2014. De asemenea, pe piata exista un grad inalt de inovare si diferentiere a produselor evidentiate printr-o gama larga de produse, diverse viteze de transmisie, oferte variate de pret, la un nivel competitiv. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet in banda larga la puncte fixe, in special pentru cele cu viteze de transmisie de cel putin 30 Mbps, sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

 

In acest context, trebuie mentionat ca rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe relativ scazuta este cauzata de factori exogeni (precum gradul redus de penetrare a calculatoarelor personale, respectiv a terminalelor care permit accesul la internet de acasa, la nivel de populatie, gradul redus de alfabetizare informationala, precum si nivelul scazut al venitului mediu pe cap de locuitor, in special in mediul rural) si nu de lipsa de concurenta pe piata.

 

In urma acestei noi runde de analize de piata care demonstreaza ca Romtelecom S.A. (in prezent, Telekom Romania Communications S.A.) nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura, ANCOM propune ca obligatiile de transparenta, nediscriminare, acordare a accesului, precum si de control al tarifelor si de evidenta contabila separata, impuse societatii Telekom Romania Communications S.A. in ceea ce priveste serviciile de acces la bucla locala, sa fie retrase de la data intrarii in vigoare a deciziei. Cu caracter tranzitoriu, pentru contractele in derulare, aceste obligatii se vor mentine timp de un an de la data intrarii in vigoare a masurilor actuale supuse consultarii publice, in timp ce obligatia privind evidenta contabila separata va fi retrasa incepand cu situatiile financiare aferente anului 2015.

 

Proiectul de decizie privind identificarea pietei relevante din sectorul comunicatiilor electronice corespunzatoare serviciilor de acces la elemente de infrastructura poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 25.09.2015, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail.