ANCOM organizeaza examinarea pentru certificatele de operator radio in serviciul mobil terestru si de radioamator

18

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) prin Directiile sale Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis organizeaza, in perioada 21 aprilie – 28 mai 2015, sesiunile ordinare de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.

 

Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in data de 21-22 aprilie 2015 la Bucuresti, 5-6 mai 2015 la Timisoara, 8 mai 2015 la Iasi si 28 mai 2015 la Cluj. Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM dedicata personalului operator al statiilor de radiocomunicatii.

 

Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 21 aprilie 2015 la Timisoara, 25 aprilie 2014 la Cluj, 25 aprilie 2015 la Iasi si 28-29 aprilie 2015 la Bucuresti. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate in vederea obtinerii certificatelor de radioamator, precum si alte informatii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internationale, formulare si sanctiuni, sunt de asemenea accesibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM.

 

Pentru inscriere, solicitantii trebuie sa depuna o cerere de inscriere, impreuna cu o copie dupa actul de identitate si o fotografie color tip pasaport. Suplimentar, pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).

 

Pentru a putea utiliza o statie de radiocomunicatii, angajatii companiilor care detin sau opereaza retele de radiocomunicatii mobile terestre trebuie sa detina un certificat de operator radio. De obicei, aceste companii activeaza in diverse domenii precum industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc.

 

Este important de precizat ca utilizatorii de statii mobile montate pe utilaje sau masini (precum conducatorii de taximetre) sau utilizatorii de statii portabile (folosite pentru comunicarea individuala la distanta scurta) sunt exceptati de la obligatia detinerii de certificate de operator radio. Conform prevederilor legale, obligatia de a detine certificate de operator radio in serviciul mobil terestru se aplica exclusiv responsabililor cu radiocomunicatiile si operatorilor statiilor coordonatoare (statiile care coordoneaza traficul in cadrul retelelor de radiocomunicatii). In Romania au fost emise si sunt valabile in prezent 8.918 certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.

 

Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, avand insa si o importanta dimensiune competitionala la nivel local si international. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii. Radioamatorii pot contribui uneori, alaturi de institutiile publice de resort, la asigurarea comunicatiilor in situatii de urgenta. In Romania exista in momentul de fata 9.939 radioamatori autorizati de catre ANCOM.