ANCOM organizeaza examinarea pentru certificatele de operator radio in serviciul mobil terestru si de radioamator

17

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) prin Directiile sale Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis organizeaza, in perioada 5 aprilie – 29 mai 2014, sesiunile ordinare de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.

 

Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in data de 29-30 aprilie 2014 la Bucuresti, 3 mai 2014 la Iasi, 6-7 mai 2014 la Timisoara si 29 mai 2014 la Cluj. Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 5 aprilie 2014 la Cluj, 8 aprilie 2014 la Timisoara, 26 aprilie 2014 la Iasi si 6-7 mai 2014 la Bucuresti.

 

Inscrierea la cele doua tipuri de examinari se face prin depunerea de catre solicitanti a unei cereri de inscriere, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate/certificatul de nastere sau pasaport si o fotografie color tip pasaport a solicitantului. Suplimentar, pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).

 

Utilizatorii specifici ai retelelor de radiocomunicatii mobile terestre – care trebuie sa obtina un certificat de operator radio pentru a putea opera statiile de radiocomunicatii – sunt atat mici intreprinzatori, cat si angajatii marilor companii ale caror activitati economice necesita comunicatii radio proprii. Printre domeniile in care activeaza aceste companii se numara: industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc.

 

Este important de precizat ca utilizatorii de statii mobile montate pe utilaje sau masini (precum conducatorii de taximetre) sau utilizatorii de statii portabile (folosite pentru comunicarea individuala la distanta scurta) sunt exceptati de la obligatia detinerii de certificate de operator radio. Conform prevederilor legale, obligatia de a detine certificate de operator radio in serviciul mobil terestru se aplica exclusiv responsabililor cu radiocomunicatiile si operatorilor statiilor coordonatoare (statiile care coordoneaza traficul in cadrul retelelor de radiocomunicatii). In Romania au fost emise si sunt valabile in prezent 19.122 de certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.

 

Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, avand insa si o importanta dimensiune competitionala la nivel local si international. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii. Radioamatorii pot contribui uneori, alaturi de institutiile publice de resort, la asigurarea comunicatiilor in situatii de urgenta. In Romania exista in momentul de fata 9.619 radioamatori autorizati de catre ANCOM.